Ciasto Prince polo to niezwykle pyszny przekładaniec. Biszkopt czekoladowy, krem lekko kawowy na bazie masła i budyniu oraz ta najlepsza część orzechowa z pokruszonymi wafelkami i bezą. Ciasto Prince polo nie należy do lekkich deserów, jest dość intensywne w smaku i sycące. Jeden większy kawałek i w pełni jesteśmy nasyceni i zadowoleni z pysznego kawałka ciasta wzbogaconego wafelkami Prince polo.
Biszkopt czekoladowy nasączyłam kawą ponieważ wychodzi dosyć suchy, ale nie nawilżałam go zbyt mocno. W przypadku kremu należy pamiętać, aby masło i budyń były w tej samej temperaturze. Nie dodajemy w dużej ilości budyń do masła, łyżka po łyżce. Pamiętaj, aby dodać dobrej jakości masło do kremu, ewentualnie margarynę. Inaczej zwarzony krem masz murowany. Warstwa orzechowa jest najlepsza i najsłodsza. Użyłam różnych orzechów: laskowych, włoskich, migdałów i nerkowca. Bardzo delikatnie mieszaj ubite białka z pozostałymi składnikami wtedy warstwa będzie wyższa.
Ciasto jest przepyszne, bardzo słodka jest jedynie warstwa z białkami, wafelkami i orzechami. Prince polo nadaje bardzo ciekawego smaku i dodatkowo osładza i nadaje lekkiej chrupkości. Pozostałe warstwy: krem i biszkopt są bardzo zrównoważone w smaku i nie za słodkie. Fajnie współgrają przez co ciasto jest również piękne z wyglądu.
Ciasto Prince polo polecam na przeróżne okazję, urodziny lub dla dzieci. Warto wykonać je dzień lub dwa wcześniej wtedy bardzo zyskuję na smaku, chociaż i tak jest pyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje ciasta z kremem.
CIASTO PRINCE POLO
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyzka kakao
- 1 budyń czekoladowy, proszek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z WAFELKAMI:
- 1 szklanka białek (ok. 5 białek)
- 1 1/2 szklanki cukru
- 250 g wafelków Prince polo
- 200 g orzechów (różnych)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1,5 kostki masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (proszek)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka oraz olej. W kilku partiach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą smarujemy lekko margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka.
Orzechy mielimy ( nie na proszek tylko na małe kawałeczki). Wafelki kroimy na niewielkie kawałeczki. Orzechy i wafelki mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze ok. 3 min. Po tym czasie bardzo powoli w kilku partiach dodajemy pozostałe wymieszane składniki i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy identycznej jak do biszkoptu i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-40 min.Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąkę. Gorące mleko zestawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając wlewamy pozostałe mleko. Ponownie przekładamy na ogień i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być mocno gęsty. Owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez chwilę, następnie po łyżce dodajemy budyń. Na koniec łączymy z 2-3 łyżkami kawy oraz spirytusem.
3/4 kremu wykładamy na warstwę z wafelkami. Przykrywamy biszkoptem czekoladowym, nasączamy pozostałą kawą i wykładamy krem. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godzin. Następnie oprószamy posypką czekoladową lub polewą.
Bardzo fajny przepis :) Tylko szkoda tych 5 żółtek które zostaną z warstwy z wafelkami :)
Chociaż preferuję zdrowe odżywianie, to to ciasto zrobię mur-beton na jakieś przyjęcie/gościnę! ;-) Jest wspaniałe i na pewno podbije kubki smakowe moim gościom..;-D
Fantastycznie wygląda, musi smakować cudnie!: )