Austriacki tort malakoff bez pieczenia z kremem maślano-migdałowym na podłużnych biszkoptach. Lekki, puszysty i delikatny deser z odrobiną likieru pomarańczowego.
Tort wykonujemy podobnie do włoskiego deseru tiramisu. Natomiast krem jest na bazie masła, a nie mascarpone.
Deser warto wykonać wcześniej i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Krem będzie bardziej zwarty i biszkopty jeszcze bardziej zmiękną tworząc jednolitą całość.
Tort Malakoff jest przepyszny, migdałowy z maślanym kremem oraz biszkoptami. Krem nie przypomina zupełnie smaku kremu budyniowego jest bardziej kremowy i puszysty.
Idealny do przygotowania w kilka chwil, a smak jest niesamowity.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
TORT MALAKOFF
SKŁADNIKI NA KREM:
- 6 żółtek, dużych
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 200 g zmielonych migdałów, bez skórki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie biszkoptów, podłużnych
- sok z 1 pomarańczy
- 2 -3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki wody
- 100 g płatków migdałowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Torownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Żółtka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce miękkie masło (można wcześniej przez 2-3 minuty zmiksować), migdały zmielone oraz likier. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce i mieszamy delikatnie tylko do połączenia (masa powinna być puszysta).
Biszkopty przez chwilę zatapiamy w wymieszanym soku z pomarańczy z wodą i likierem. Układamy na dnie tortownicy, następnie wykładamy połowę kremu. Następnie ponownie nasączone biszkopty i krem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i wykładamy na boki i wierzch ciasta.
Inspiracja: mojewypieki.com
Witam :D czy torcik można zrobić bez alkoholu, a zamiast niego dodać aromat pomarańczowy?
Tak
Witam. Czy likier można zastąpić innym alkoholem?
Tak :)
Pięknie się prezentuje i na pewno pysznie smakuje !
Wygląda mega apetycznie, a na dodatek szybkie w wykonaniu :) super!