Domowe drożdżówki z makiem z dużą ilością masy makowej pomiędzy puszystym ciastem drożdżowym. Przepis z wykonaniem krok po kroku.
Drożdżówki można wykonać z dodatkiem domowej masy makowej lub użyć gotowej masy z puszki. Jedynie masa makowa musi być odsączona z nadmiaru płynu, aby nie było w środku zakalca z ciasta.
Ciasto drożdżowe jest delikatne, puszyste i wilgotne. Rewelacyjnie daje się formować i nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania.
Masa makowa jest słodka, intensywna w smaku, wilgotna z dużą ilością bakalii.
Drożdżówki z makiem uwielbiam w okresie świątecznym i nie tylko. Poniżej po przepisie znajdują się zdjęcia z wykonania i formowania drożdżówek.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY I CIASTA Z MAKIEM.
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 drożdżówek
SKŁADNIKI:
NADZIENIE MAKOWE
- 200 g maku w ziarenkach *
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich i migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 50 g skórki pomarańczowej
- 1 łyżka miękkiego masła
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 4 łyżki cukru
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli
LUKIER
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
* do masy makowej możemy użyć gotowego zmielonego maku, który wystarczy zalać wrzątkiem i odsączyć.
Mak zalewamy wrzącą wodą na ok. 1 cm powyżej maku. Zostawiamy na całą noc pod przykryciem. Kolejnego dnia odsączamy i mielimy w maszynce przynajmniej dwukrotnie lub używamy malaksera. Do masy makowej dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże świeże lub suche rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Do mąki dodajemy całe jajko, cukier, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Łyżką lekko mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe formujemy w kulę, wkładamy do miski i owijamy folią lub przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie stolnicę obsypujemy mąką i chwilkę wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na placek 30 x 50 cm.
Wykładamy równomiernie masę makową i zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Wycinamy ostrym nożem kawałki 4 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach od siebie. Grubą wykałaczką lub tępą stroną noża na środku każdej bułeczki wykonujemy głębokie wgłębienie (patrz zdjęcia poniżej). Bułeczki zostawiamy na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem. Po tym czasie smarujemy wierzch bułeczek lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 190C przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Drożdżówki studzimy i następnie polewamy lukrem.