Znajdź swój przepis

Ciasto piankowiec

16 maja, 2019

Ciasto piankowiec to rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek. Wysokie, słodkie z kruchym spodem.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pianka z białek jest na zewnątrz chrupiącą, a wewnątrz mięciutka i piankowa.

Na spód warto wyłożyć lekko kwaśny dżem, owoce lub powidła. W ten sposób deser nie będzie mdły i przesłodzony.

Kruche ciasto wykonałam bez żółtek, a jedynie na dodaniu kilku łyżek wody. Natomiast jeśli posiadasz żółtko do wykorzystania możesz je dodać zamiennie za wodę.

REKLAMA:

Ciasto piankowiec to rewelacyjny sposób na białka, które zostają nam np. po pieczeniu ciasta drożdżowego, pączków lub faworków.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z białkami.

piankowiec

CIASTO PIANKOWIEC

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 80 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wody, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1 mały słoiczek gęstego dżemu np. wiśniowego lub frużeliny wiśniowej lub kwaśnych powideł

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Układamy na dnie formy i ścinamy nadmiar ciasta nieco ponad spód. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 175 C przez około 15-20 min. do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i lekko studzimy. Smarujemy dżemem, marmoladą lub frużeliną.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywna piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wykładamy na spód i pieczemy w temp. 170 C przez około 15 min, następnie wyłączamy i zostawiamy w zamkniętym piekarniku na pozostałe 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Boki delikatnie podważamy nożem i wyciągamy z formy.

piankowiec piankowiec piankowiec piankowiec

inspiracja: candycompany.pl

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, jak przechowywać to ciasto ? Można wsadzić do lodówki czy padnie pod wpływem wilgoci?

    1. aneta Autor says:

      Można w lodówce pod przykryciem maksymalnie do dwoch dni.

  2. Czy beze wykładamy na podpieczone ciasto kruche i dżem czy pieczemy w osobnej formie?
    Pozdrawiam, Karina

    1. aneta Autor says:

      Razem na podpieczony spod :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij