Ciasto piankowiec to rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek. Wysokie, słodkie z kruchym spodem.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pianka z białek jest na zewnątrz chrupiącą, a wewnątrz mięciutka i piankowa.
Na spód warto wyłożyć lekko kwaśny dżem, owoce lub powidła. W ten sposób deser nie będzie mdły i przesłodzony.
Kruche ciasto wykonałam bez żółtek, a jedynie na dodaniu kilku łyżek wody. Natomiast jeśli posiadasz żółtko do wykorzystania możesz je dodać zamiennie za wodę.
Ciasto piankowiec to rewelacyjny sposób na białka, które zostają nam np. po pieczeniu ciasta drożdżowego, pączków lub faworków.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z białkami.
CIASTO PIANKOWIEC
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 80 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki wody, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek gęstego dżemu np. wiśniowego lub frużeliny wiśniowej lub kwaśnych powideł
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Dno tortownicy o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Układamy na dnie formy i ścinamy nadmiar ciasta nieco ponad spód. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 175 C przez około 15-20 min. do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i lekko studzimy. Smarujemy dżemem, marmoladą lub frużeliną.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywna piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wykładamy na spód i pieczemy w temp. 170 C przez około 15 min, następnie wyłączamy i zostawiamy w zamkniętym piekarniku na pozostałe 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Boki delikatnie podważamy nożem i wyciągamy z formy.
inspiracja: candycompany.pl
Witam, jak przechowywać to ciasto ? Można wsadzić do lodówki czy padnie pod wpływem wilgoci?
Można w lodówce pod przykryciem maksymalnie do dwoch dni.
Czy beze wykładamy na podpieczone ciasto kruche i dżem czy pieczemy w osobnej formie?
Pozdrawiam, Karina
Razem na podpieczony spod :)