Znajdź swój przepis

Ciasteczka jaglane

2 marca, 2018

Proste ciasteczka jaglane idealne na zdrową przekąskę lub deser. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka fit.

Ciastka z kaszy jaglanej to fajny patent na wykorzystanie resztek kaszy, którą mamy w domu np. z obiadu.

Niezbyt słodkie, kokosowe z wyczuwalną nutą kaszy.

Ciasteczka jaglane to zdrowy sposób na deser kiedy jesteś na diecie lub po prostu na przekąskę do pracy.

REKLAMA:

Jajko w przepisie możesz zastąpić dojrzałym bananem. Cukier zamień na daktyle, zmiksuj i wymieszaj ze składnikami. W ten sposób pozbędziesz się składników uczulających lub zawierających zbędne kalorie.

Ciasteczka zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet tydzień.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

ciastka z kaszy jaglanej

CIASTECZKA JAGLANE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek

REKLAMA:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki migdałów, bez skórki (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3-4 łyżki cukru, cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wiórki rozdrabniamy razem z migdałami. Kaszę mieszamy razem z mąką, cukrem, jajkiem, wanilią, olejem oraz zmiksowanymi wiórkami. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Widelcem dociskamy do blaszki, tworząc fikuśny kształt. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia spodu ciasteczek.

* kaszę gotujemy w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 1/4 szklanki wody.

ciastka z kaszy jaglanej ciasteczka-jaglane-3

ciastka z kaszy jaglanej

Dołącz do dyskusji

  1. Super ciasteczka :)

  2. i ja się dołączam do pytania Julii – co w zamian za mąkę kukurydzianą (może która s z tych: mąka z tapioki, jaglana, kokosowa, kasztanowa, migdałowa, quinoq, chia, amaranturowa, owsiana)?? U mniekukurydza jest składnikiem zakazanym ;( reszta składników jak najbardziej dozwolona. Przepis aż chce się wrocić samemu :)

  3. A ja zastąpiła cukier miodem reszta idealnie jak w przepisie tylko dłużej ucierałam i wyszły idealne . Delikatnie nagniotłam widelcem , po upieczeniu nic a nic się nie kruszyło .
    Pozdrawiam

  4. Co mozna stosowac zamiast maki kukurydzianej?

  5. Patrycja says:

    Robię właśnie ciasteczka z przepisu. Jeszcze ich nie probowałam, bo dochodzą w piekarniku, ale z ciekawości wrzuciłam składniki do fitatu i obliczyłam, ile blacha (u mnie 17 ciasteczek) ma kalorii, skoro one takie „fit”. I 3000 kalorii na blachę (ok 170-180 na ciastko) to na pewno nie jest fit (a robiłam bez cukru) ???? z radami typu „zamień cukier na daktyle by uniknąć zbędnych kalorii” też trochę nietrafione, bo może się zdarzyć, że daktyle będą mieć wiecej kalorii :) już lepiej zaproponować ksylitol lub inme tego typu, które mają niemal 0 kcal.
    Dzięki za udostępnienie przepisu, na pewno jest to dobra inspiracja, jednakże nazywanie czegoś „fit”, nie mając pojęcia, czy jest to fit (a nie jest), może zaszkodzić komuś, kto ślepo wierzy w internety.
    Warto pamiętać, że to co zdrowe, nie zawsze będzie wspierało bycie na diecie :)

    Pozdrawiam serdecznke

    1. Oj, nie wiem czy Pani wie, ale skrót 'fit’ to Frequency Intensity Time co określa to ile ćwiczymy. Określenia, że ktoś jest fit zaczęto też stosować do ludzi, którzy zdrowo żyją. Co to znaczy? Fit ciasteczka nie oznaczają, że będą z małą liczbą kalorii (choć często mniejszą), a to, że są z pelnowartoscipwych produktów. Kasza jaglana jest zdrowa i zastępuje (jako budulec) mąkę, która jest raczej pustymi kaloriami. Chodzi o to, że 170 kcal 170 kcal nierówne. Tak jak ciasteczkami owsianymi można zastąpić śniadanie (łatwa, przyjemna, smaczna forma) tak ciastkami maślanymi nie za bardzo, ponieważ ich głównym składnikiem jest masło, cukier i mąką, które nie są specjalnie pożywne. Pozdrawiam ;))

  6. Ciastka wyszły super???? ale dałam 2 jajka i 2 łyżki oleju kokosowego. Dzięki temu ciasto nabrało sprężystości i się nie kruszyło????

  7. Nie miałam mąki kukurydzianej i zamiast niej dodałam ciemne kakao – wyszły przepyszne kakaowe ciasteczka ????

  8. Zrobiłam. W smaku ok. Następnym razem dodam chyba jeszcze 1 jajko, ponieważ masa była sucha i ciastka trochę się rozpadają.

  9. Karolina says:

    Wyglądają fantastycznie! I pewnie tak też smakują :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij