Proste ciasteczka jaglane idealne na zdrową przekąskę lub deser. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka fit.
Ciastka z kaszy jaglanej to fajny patent na wykorzystanie resztek kaszy, którą mamy w domu np. z obiadu.
Niezbyt słodkie, kokosowe z wyczuwalną nutą kaszy.
Ciasteczka jaglane to zdrowy sposób na deser kiedy jesteś na diecie lub po prostu na przekąskę do pracy.
Jajko w przepisie możesz zastąpić dojrzałym bananem. Cukier zamień na daktyle, zmiksuj i wymieszaj ze składnikami. W ten sposób pozbędziesz się składników uczulających lub zawierających zbędne kalorie.
Ciasteczka zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet tydzień.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
CIASTECZKA JAGLANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki migdałów, bez skórki (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3-4 łyżki cukru, cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wiórki rozdrabniamy razem z migdałami. Kaszę mieszamy razem z mąką, cukrem, jajkiem, wanilią, olejem oraz zmiksowanymi wiórkami. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Widelcem dociskamy do blaszki, tworząc fikuśny kształt. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia spodu ciasteczek.
* kaszę gotujemy w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 1/4 szklanki wody.
Komentarze
Super ciasteczka
i ja się dołączam do pytania Julii – co w zamian za mąkę kukurydzianą (może która s z tych: mąka z tapioki, jaglana, kokosowa, kasztanowa, migdałowa, quinoq, chia, amaranturowa, owsiana)?? U mniekukurydza jest składnikiem zakazanym ;( reszta składników jak najbardziej dozwolona. Przepis aż chce się wrocić samemu
A ja zastąpiła cukier miodem reszta idealnie jak w przepisie tylko dłużej ucierałam i wyszły idealne . Delikatnie nagniotłam widelcem , po upieczeniu nic a nic się nie kruszyło .
Pozdrawiam
Co mozna stosowac zamiast maki kukurydzianej?