Tort czekoladowy z nutellą dla dzieci musi spełniać kilka warunków: słodki, kolorowy i z czekoladą. Ten tort został wykonany przeze mnie na zlecenie i okazał się strzałem w dziesiąte. Dzieciaki były zachwycone i od razu poznały, że jest w nim nutella.
Wykonany został na bazie przepisu na tort ferrero rocher z niewielkimi przeróbkami. Czekoladę gorzką zastąpiłam mleczną i dekoracja tortu została zupełnie zmieniona.
Dzieciaki uwielbiają słodycze i w tym torcie na pewno ich nie zabrakło. Nutella, mleczna czekolada, draże i wafelki czekoladowe jak dla mnie tego było za dużo, ale nie dla dzieci. Biszkopt orzechowy dodatkowo potęgował czekoladowy smak.
Bardzo słodki, dosyć syty i na pewno nie da się go dużo zjeść.
Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeszcze lepiej jeśli poleży w lodówce kolejny. Uwaga: z czasem wafelki będą miękły, ponieważ chłoną wilgoć z otoczenia. Dlatego za długo nie można go przetrzymywać.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na inne torty.
TORT URODZINOWY DLA DZIECI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 7 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g orzechów laskowych, mielonych
- 2,5 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 200 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek nutelli
- 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych, bez czekolady
DEKORACJA:
- 3 x 280 g opakowania rurek czekoladowych
- 1 opakowanie kolorowych draży, duże
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier oraz wanilię i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 4 części.
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę i nutellę. Miksujemy do połączenia składników.
Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/4 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/3 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy czwartym blatem, lekko dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą. Rurki przycinamy lekko powyżej ciasta i przytwierdzamy jeden obok drugiego. Masa na bokach będzie je przytrzymywała. Draże segregujemy kolorami. Na środku z rurek wykonujemy 6 przegródek, które wypełniamy drażami. Jeden kolor w jednej przegródce. Tort przewiązujemy wstążką i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wspaniały tort :).
https://uploads.disquscdn.com/images/62795f59da17e5e71f76485c905beca9976600514afd22ecf520bdc58df5f050.jpg
Dla mnie bomba, zrobiłam na urodziny córeczki!
Śliczny Ci się udał :)
a czy można w takim razie zamiast masła dać marcarpone lub mascarpone+kremówka i dalej jak w przepisie czekolada i nutella?
mysle, ze mozna i taki krem zrobic :) sprawdzaj tylko smak kremu dodajac nutelle :)
zrobiłam tort na urodziny dla dwulatka, wyglądał super, jednak masa na bazie masła trochę jak dla mnie za ciężka :) mój mąż stwierdził, że „za gruby krem”-chyba chodziło o to, że masłowy, mocno zbity. nie mniej jednak, testuję inne Pani przepisy
Ja robilam go na zamowienie dla kolezanki i wszystkie dzieci byly zachwycone ale to rzecz gustu a raczej smaku :)