Pyszne i zdrowe placuszki ze szpinakiem, Dzięki dodaniu świeżego szpinaku uzyskują mocno soczysty kolor.
Placuszki ze szpinakiem są puszyste, leciutkie i delikatne.
Polecam je zjeść zaraz po zrobieniu z ulubionymi dodatkami. Ja jadłam w mojej ulubionej wersji z serkiem naturalnym i dżemem jagodowym.
Nic a nic nie czuć szpinaku, a w środku jest. Bardzo polecam na śniadanie.
PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM
ILOŚĆ: ok. 15 placuszków
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Do blendera przekładamy umyty szpinak, jajko, maślankę oraz olej. Blendujemy, aż szpinak będzie dobrze rozdrobniony, a masa stanie się intensywnie zielona. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodajemy sól, cukier i szpinakową masę. Mieszamy szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki. Patelnię lekko smarujemy olejem np. pędzelkiem silikonowym lub wacikiem. Wykładamy po około 1,5 łyżki ciasta w dosyć dużych odstępach od siebie. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni przez około 2 minuty, do lekkiego zbrązowienia wierzchu. Przed każdym wyłożeniem ciasta lekko nacieramy patelnię olejem.
Zrobiłam, zamiast maślanki dałam mleko, mąkę dałam orkiszową i zamiast cukru miód. Wyszły, a dzieciaki uwielbiają.
Nie miałam wszystkich składników, więc użyłam jarmużu, mleka i ksylitolu. Dzieci chętnie zjadły :)
czy do przepisu zamiast maślanki, może iść np. jogurt naturalny? :)