Rurki z kremem mascarpone to jeden z pyszniejszych deserów, które często kupujemy w cukierniach. Natomiast równie smaczne są te przygotowane w domu.
Ciasto na bazie kwaśnej śmietany jest kruche, leciutkie i szybko się je przygotowuje. Posypane cukrem fajnie chrupią pod zębami i dodatkowo można je jeść nawet bez nadzienia.
Przygotowanie rurek możesz podzielić i wcześniej wykonać same rurki i w następnych dniach możesz je wypełniać. Rurki przechowuj w szczelnym pojemniku, ponieważ z czasem mogą tracić swoją chrupkość.
Krem na bazie mascarpone to jeden z najprostszych przepisów, które wykonasz dosłownie w kilka chwil. Krem jest leciutki, słodki i delikatny. Według mnie rurki z kremem mascarpone są najsmaczniejsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rurki z kremem.
RURKI Z KREMEM MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: około 40-50 rurek
- 400 g maki tortowej
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki cukru kryształu do obtoczenia
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 3 kawałki i rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy cienki placek o grubości około 1 mm.
Wycinamy długie paski o szerokości 1-2 cm. Foremki do rurek (niczym nie musimy smarować) nawijamy paskami ciasta zaczynając od węższej części. Obtaczamy w cukrze i układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia. Rurki nawet gorące można wyciąć z foremki naciskając szerszą część foremki i lekko zsuwać rurkę. Zostawiamy do wystudzenia i pieczemy pozostałe, aż do wykorzystania ciasta.
Śmietankę oraz mascarpone miksujemy razem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego zakończone tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy do środka rurek. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.


Pycha te rurki. Zrobilam na Sylwestra. Jest ich dużo. Dużo pracy przy ich robieniu, ale następnym razem zrobię z połowy porcji. Pierwszy raz robilam z tego przepisu. Bardzo mi smakują. Daje 6 ocenę. Nawija się je na foremkę od szerszej strony do wezszej. Bardzo dobry przepis i rurki.
Pyychotka, ciasto i krem super 😍
Ile takie rurki mogą być zrobione przed podaniem?
a ja zawsze nawijam od cieńszego końca rurki
Ciasto idealne,rurki super!
Dzień dobry! Ze zdjęć wynika że nawijanie ciasta zaczynamy jednak od szerszej części rurki, a kończymy na cienkiej. W opisie jest odwrotnie. Czy dla właściwego efektu jest to obojętne od której strony zaczynamy nawijać ciasto na foremkę?
juz popawilam :)
Rurki pycha. Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś – z braku mascarpone zrobiłam z masą budyniową. Następnym razem będą ze śmietaną????
Cudne!!!