Kremowe, leciutkie jak chmurka ciasto porzeczkowiec. Słodkie z odrobiną kwaśnego dżemu porzeczkowego. Idealne na urodziny lub przeróżne okazje rodzinne.
Porzeczkowiec to bardzo proste ciasto, którego przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu.
Krem śmietankowy jest leciutki, puszysty i doskonale współgra z ciastem.
Biszkopt jest delikatny, lekko wilgotny i słodki. Całość przekładamy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, która kontrastuje smakiem z całym ciastem. Wierzch oprószamy czekoladą lub posypką czekoladową, która wzmacnia smak i nadaje wyrazistości.
Po nocy w lodówce ciasto stężeje i będzie się idealnie nadawało do krojenia.
Porzeczkowiec pomimo, iż nie zawiera zbyt dużo składników to każdy smak współgra ze sobą idealnie przez co ciasto jest jednym z pyszniejszych jakie jadłam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
PORZECZKOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- posypka czekoladowa lub 80 g startej czekolady deserowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy olej i chwilkę mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęsta masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkimi porcjami żelatynę. Blat biszkoptowy smarujemy połową porcji dżemu i wykładamy 1/2 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności. Owijamy folią i wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub posypką.
Witam, jakich użyć proporcji, przede wszystkim na krem jeśli mam blaszkę 24×35. Mam ogólnie litr kremówki i opakowanie mascarpone:..
dżemu niestety mam 220 g tylko
Pyszności, rodzinka była nim zachwycona, super przepis.
A czy śmietan fix wystarczy jedna mała torebka?
Warto dodac dwa :)
W przepisie brak wzmianki o proszku do pieczenia, przynajmniej łyżeczkę trzeba dać. Bez tego praktycznie nie wyrósł. I bez oleju
Nie ma potrzeby dodawać jeśli białka są dobrze ubite. Mąką ziemniaczana stabilizuje biszkopt.
Witam, czy zamiast żelatyny może być śmietan fix?
tak :)