Znajdź swój przepis

Porzeczkowiec

24 stycznia, 2019

Kremowe, leciutkie jak chmurka ciasto porzeczkowiec. Słodkie z odrobiną kwaśnego dżemu porzeczkowego. Idealne na urodziny lub przeróżne okazje rodzinne.

Porzeczkowiec to bardzo proste ciasto, którego przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu.

Krem śmietankowy jest leciutki, puszysty i doskonale współgra z ciastem.

Biszkopt jest delikatny, lekko wilgotny i słodki. Całość przekładamy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, która kontrastuje smakiem z całym ciastem. Wierzch oprószamy czekoladą lub posypką czekoladową, która wzmacnia smak i nadaje wyrazistości.

REKLAMA:

Po nocy w lodówce ciasto stężeje i będzie się idealnie nadawało do krojenia.

Porzeczkowiec pomimo, iż nie zawiera zbyt dużo składników to każdy smak współgra ze sobą idealnie przez co ciasto jest jednym z pyszniejszych jakie jadłam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto porzeczkowiec

PORZECZKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

REKLAMA:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • posypka czekoladowa lub 80 g startej czekolady deserowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy olej i chwilkę mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęsta masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkimi porcjami żelatynę. Blat biszkoptowy smarujemy połową porcji dżemu i wykładamy 1/2 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności. Owijamy folią i wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub posypką.

ciasto porzeczkowiec ciasto porzeczkowiec

ciasto porzeczkowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, jakich użyć proporcji, przede wszystkim na krem jeśli mam blaszkę 24×35. Mam ogólnie litr kremówki i opakowanie mascarpone:..
    dżemu niestety mam 220 g tylko

  2. Pyszności, rodzinka była nim zachwycona, super przepis.

  3. A czy śmietan fix wystarczy jedna mała torebka?

    1. Warto dodac dwa :)

  4. W przepisie brak wzmianki o proszku do pieczenia, przynajmniej łyżeczkę trzeba dać. Bez tego praktycznie nie wyrósł. I bez oleju

    1. aneta Autor says:

      Nie ma potrzeby dodawać jeśli białka są dobrze ubite. Mąką ziemniaczana stabilizuje biszkopt.

  5. Witam, czy zamiast żelatyny może być śmietan fix?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij