Kostka pijak to ciasto przekładana na bazie biszkoptu makowego z kremem śmietankowym i biszkoptami zatopionymi pod polewą czekoladową. Pyszne, proste i wilgotne ciasto.
Biszkopt makowy z wiórkami koksowymi jest słodki i delikatny jak puszek. Do tego także leciutki krem na bazie śmietanki kremówki. Całość przełożyłam dżemem malinowym, aby smak był nieco bardziej wyraźny.
Następnie biszkopty nasączone alkoholem i polanę czekoladową polewą.
Kostka pijak będzie doskonałym deser na imprezy, spotkania lub uroczystości rodzinne. Ciasto jest proste i wale nie wymaga zbyt dużo czasu, a smak jest przepyszny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA PIJAK
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:
- 4 białka, duże
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 5 łyżek maku, ziarna
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
- 1/4 szklanki alkoholu np. rumu
- 1/3 szklanki wody
- 3-4 łyżki dżemu malinowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtko. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane mąki, olej, mak i wiórki. Delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min do suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na biszkopt makowy, wkładamy na 15 min do lodówki. Wierzch smarujemy dżemem i układamy biszkopty lekko zatopione w wodzie wymieszanej z alkoholem. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Masło rozpuszczamy z mlekiem, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę zostawiamy do przestudzenia i wylewamy na wierz ciasta. Gotowe wkładamy do lodówki na 30 min do stężenia polewy.