Znajdź swój przepis

Ciasto knoppers na herbatnikach

18 stycznia, 2019

Ciasto knoppers na herbatnikach to deser inspirowany pysznym wafelkiem. Orzechowo-mleczne ciasto o przepysznym smaku.

W oryginalnym przepisie zamiast herbatników użyte były wafle, ale ta wersja jest równie pyszna jeśli nie lepsza.

Ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce. Wykonanie jest błyskawicznie i bardzo proste.

Herbatniki z czasem lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Najlepiej jeść trzymając ciasto w dłoni.

REKLAMA:

Do przekrojenia użyj ostrego noża, dzięki temu pokroisz na ładne kawałki.

Ciasto knoppers jest słodkie z wyczuwalnym smakiem mlecznym, kakaowym i z orzechami, które chrupią. Super smaczny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto knoppers

CIASTO KNOPPERS NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA CIEMNY KREM:

  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g kremu czekoladowego np. nutella
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

SKŁADNIKI NA JASNY KREM:

REKLAMA:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 180 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka mleka w proszku

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki.
Orzechy prażymy na suchej patelni i następnie drobno siekamy lub używamy malaksera. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy, przesiane kakao i mleko w proszku. Dodajemy orzechy i mieszamy. Wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy drugą warstwą.
Mleko podgrzewamy razem z cukrem. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mleko oraz mleko w proszku. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto, następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyciągamy ciasto na około 15 min. Następnie kroimy ostrym nożem na kawałki.

ciasto knoppers ciasto knoppers

ciasto knoppers

Dołącz do dyskusji

  1. aneta Autor says:

    zwykłego :)

  2. Polewa do knoppersa wyszła bardzo rzadka i nie zastygła na cieście :(

    1. Ja dodałam troszkę więcej czekolady niż w przepisie i fajna jest polewa.. poczekałam aż przestygnie i widziałam że będzie gesta

  3. Bardzo dziekuje ????
    Uwielbiam Pani bloga, a staropolska babka drożdżowa jest najlepsza jaka robiłam!
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Dziękuję :)

  4. Dzień dobry, chciałabym zrobić ciasto troszkę wcześniej przed świętami, jak Pani sądzi ile dni wcześniej można je zrobić?

    1. aneta Autor says:

      spokojnie 2-3 dni :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij