Ciasto knoppers na herbatnikach to deser inspirowany pysznym wafelkiem. Orzechowo-mleczne ciasto o przepysznym smaku.
W oryginalnym przepisie zamiast herbatników użyte były wafle, ale ta wersja jest równie pyszna jeśli nie lepsza.
Ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce. Wykonanie jest błyskawicznie i bardzo proste.
Herbatniki z czasem lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Najlepiej jeść trzymając ciasto w dłoni.
Do przekrojenia użyj ostrego noża, dzięki temu pokroisz na ładne kawałki.
Ciasto knoppers jest słodkie z wyczuwalnym smakiem mlecznym, kakaowym i z orzechami, które chrupią. Super smaczny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO KNOPPERS NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA CIEMNY KREM:
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 200 g kremu czekoladowego np. nutella
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka w proszku
- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
SKŁADNIKI NA JASNY KREM:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 180 g masła, temp. pokojowa
- 1 szklanka mleka w proszku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników maślanych
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki.
Orzechy prażymy na suchej patelni i następnie drobno siekamy lub używamy malaksera. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy, przesiane kakao i mleko w proszku. Dodajemy orzechy i mieszamy. Wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy drugą warstwą.
Mleko podgrzewamy razem z cukrem. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mleko oraz mleko w proszku. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto, następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyciągamy ciasto na około 15 min. Następnie kroimy ostrym nożem na kawałki.
zwykłego :)
Polewa do knoppersa wyszła bardzo rzadka i nie zastygła na cieście :(
Ja dodałam troszkę więcej czekolady niż w przepisie i fajna jest polewa.. poczekałam aż przestygnie i widziałam że będzie gesta
Bardzo dziekuje ????
Uwielbiam Pani bloga, a staropolska babka drożdżowa jest najlepsza jaka robiłam!
Pozdrawiam
Dziękuję :)
Dzień dobry, chciałabym zrobić ciasto troszkę wcześniej przed świętami, jak Pani sądzi ile dni wcześniej można je zrobić?
spokojnie 2-3 dni :)