Bardzo prosty przepis na domowe kruche ciasteczka z migdałami i cukrem. Mega kruche ciasteczka, które wręcz rozpływają się w ustach i chrupiące płatki migdałowe.
Ciasto możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Po upieczeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Przepis na kruche ciasteczka z migdałami to dosłownie kilka składników. Idealne do przygotowania z dzieciakami lub w jesienny czas do filiżanki herbaty. Przepyszne, słodziutkie z chrupiącym cukrem i migdałami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
REKLAMA:
KRUCHE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 3 blaszki ciasteczek
- 350 g mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka, duże
- 200 g masła, zimnego
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 100 g płatków migdałowych
- 2 białka
- cukier kryształ do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremką lub szklanką. Smarujemy wierzch białkiem, oprószamy cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do zarumienienia.
Bardzo fajny i łatwy przepis. Ciasteczka pycha!