Znajdź swój przepis

Kruche ciasteczka z migdałami

22 września, 2020

Bardzo prosty przepis na domowe kruche ciasteczka z migdałami i cukrem. Mega kruche ciasteczka, które wręcz rozpływają się w ustach i chrupiące płatki migdałowe.

Ciasto możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Po upieczeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Przepis na kruche ciasteczka z migdałami to dosłownie kilka składników. Idealne do przygotowania z dzieciakami lub w jesienny czas do filiżanki herbaty. Przepyszne, słodziutkie z chrupiącym cukrem i migdałami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

REKLAMA:

ciasteczka z migdałami

KRUCHE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 3 blaszki ciasteczek

  • 350 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka, duże
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 białka
  • cukier kryształ do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremką lub szklanką. Smarujemy wierzch białkiem, oprószamy cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do zarumienienia.

REKLAMA:

ciasteczka z migdałami ciasteczka z migdałami

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo fajny i łatwy przepis. Ciasteczka pycha!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij