Ciasto kukułka to pyszne ciasto czekoladowe na biszkopcie z warstwą kremu oraz zatopionymi biszkoptami w czekoladzie.
Ciasto warstwowe na puszystym biszkopcie kakaowym, który możemy lekko nasączyć naparem z kawy i cukru.
Krem śmietankowy jest leciutki i fajnie współgra z czekoladową warstwą i biszkopcikami.
Przepis na to ciasto to hit imprez, spotkań rodzinnych lub świąt. W wersji dla dzieci zamiennie dodajemy kawę Inkę oraz dodajemy zamiast alkoholu wodę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
![ciasto-kukułka](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/11/ciasto-kukulka.jpg)
CIASTO KUKUŁKA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej/ budyniu w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 150 ml alkoholu np. wódki
- 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
KREM ŚMIETANKOWY
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- kakao do oprószenia wierzchu ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy suche składniki w kilku porcjach mieszając łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Czekolady przekładamy do rondelka razem z cukrem, alkoholem oraz naparem z kawy. Podgrzewamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę lub używamy śmietan – fix. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, następnie układamy biszkopty (można chwilkę namoczyć w ponczu z wody, cukru i soku z cytryny) i wylewamy rozpuszczoną czekoladę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzchu można wykonać fale np. widelcem lub specjalną cukierniczą łopatką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.
![ciasto-kukułka](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/11/ciasto-kukulka-3.jpg)
![ciasto-kukułka](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/11/ciasto-kukulka-1.jpg)
![kukułka](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/11/ciasto-kukulka-4.jpg)
Czym zastąpić alkohol w tym cieście?
Można zamienić na słodki napar z kawy lub zastąpić śmietanką kremówką 30% :)
Ciacho zrobione bez alko, chłodzi się ☺️. Co ciekawe mi biszkopt wyszedł bardzo wysoki i po przekrojeniu blaty były dość grube, tak więc po położeniu wszystkich warstw ciasto wystaje ponad blachę. Wygląda imponująco 🤗
Wydaje się, że na obrazku poglądowym nie ma drugiej warstwy biszkoptu, o której mowa w przepisie?
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Jest tylko cienka i wtopiła się kolorem w krem :)