Ciasto kukułka to pyszne ciasto czekoladowe na biszkopcie z warstwą kremu oraz zatopionymi biszkoptami w czekoladzie.
Ciasto warstwowe na puszystym biszkopcie kakaowym, który możemy lekko nasączyć naparem z kawy i cukru.
Krem śmietankowy jest leciutki i fajnie współgra z czekoladową warstwą i biszkopcikami.
Przepis na to ciasto to hit imprez, spotkań rodzinnych lub świąt. W wersji dla dzieci zamiennie dodajemy kawę Inkę oraz dodajemy zamiast alkoholu wodę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO KUKUŁKA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej/ budyniu w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 150 ml alkoholu np. wódki
- 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
KREM ŚMIETANKOWY
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- kakao do oprószenia wierzchu ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy suche składniki w kilku porcjach mieszając łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Czekolady przekładamy do rondelka razem z cukrem, alkoholem oraz naparem z kawy. Podgrzewamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę lub używamy śmietan – fix. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, następnie układamy biszkopty (można chwilkę namoczyć w ponczu z wody, cukru i soku z cytryny) i wylewamy rozpuszczoną czekoladę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzchu można wykonać fale np. widelcem lub specjalną cukierniczą łopatką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.
Czy na warstwie czekoladowej biszkopt dobrze się trzyma? Nie rozpada się podczas krojenia?
U mnie nic się nie rozpadało :)
Czym zastąpić alkohol w tym cieście?
Można zamienić na słodki napar z kawy lub zastąpić śmietanką kremówką 30% :)
Ciacho zrobione bez alko, chłodzi się ☺️. Co ciekawe mi biszkopt wyszedł bardzo wysoki i po przekrojeniu blaty były dość grube, tak więc po położeniu wszystkich warstw ciasto wystaje ponad blachę. Wygląda imponująco 🤗
Wydaje się, że na obrazku poglądowym nie ma drugiej warstwy biszkoptu, o której mowa w przepisie?
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Jest tylko cienka i wtopiła się kolorem w krem :)