Znajdź swój przepis

Ciasto kukułka to pyszne ciasto czekoladowe na biszkopcie z warstwą kremu oraz zatopionymi biszkoptami w czekoladzie.

Ciasto warstwowe na puszystym biszkopcie kakaowym, który możemy lekko nasączyć naparem z kawy i cukru.

Krem śmietankowy jest leciutki i fajnie współgra z czekoladową warstwą i biszkopcikami.

Przepis na to ciasto to hit imprez, spotkań rodzinnych lub świąt. W wersji dla dzieci zamiennie dodajemy kawę Inkę oraz dodajemy zamiast alkoholu wodę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO Z MASCARPONE

CIASTO KASZTANEK

CIASTO SZYSZKOWY KRÓL

ciasto-kukułka

CIASTO KUKUŁKA

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

REKLAMA:
  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej/ budyniu w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

WARSTWA CZEKOLADOWA

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml alkoholu np. wódki
  • 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych

KREM ŚMIETANKOWY

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • kakao do oprószenia wierzchu ciasta

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy suche składniki w kilku porcjach mieszając łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Czekolady przekładamy do rondelka razem z cukrem, alkoholem oraz naparem z kawy. Podgrzewamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę lub używamy śmietan – fix. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, następnie układamy biszkopty (można chwilkę namoczyć w ponczu z wody, cukru i soku z cytryny) i wylewamy rozpuszczoną czekoladę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzchu można wykonać fale np. widelcem lub specjalną cukierniczą łopatką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

ciasto-kukułka
ciasto-kukułka
kukułka

Dołącz do dyskusji

  1. Czy na warstwie czekoladowej biszkopt dobrze się trzyma? Nie rozpada się podczas krojenia?

    1. U mnie nic się nie rozpadało :)

  2. Magdalena says:

    Czym zastąpić alkohol w tym cieście?

    1. Można zamienić na słodki napar z kawy lub zastąpić śmietanką kremówką 30% :)

  3. Ciacho zrobione bez alko, chłodzi się ☺️. Co ciekawe mi biszkopt wyszedł bardzo wysoki i po przekrojeniu blaty były dość grube, tak więc po położeniu wszystkich warstw ciasto wystaje ponad blachę. Wygląda imponująco 🤗

  4. Wydaje się, że na obrazku poglądowym nie ma drugiej warstwy biszkoptu, o której mowa w przepisie?
    Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    1. Jest tylko cienka i wtopiła się kolorem w krem :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij