Znajdź swój przepis

Muffinki z malinami i białą czekoladą

29 czerwca, 2016

Muffinki z malinami oraz dodatkiem białej czekolady. Niezwykle proste, przepyszne muffinki sezonowe, które możesz dowolnie łączyć z innymi owocami. Przygotowujemy je na maślane dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Muffinki z tego przepisu nie są bardzo słodkie i fajnie smakują ze świeżymi malinami.

Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu. Właściwie to łączenie mokrych składników z suchymi. Ważne, aby przestrzegać dwóch zasad. Składniki powinny być w temp. pokojowej oraz nie miksować ciasta za długo (wystarczy do połączenia składników).

Muffinki z malinami i białą czekoladą nie są bardzo słodkie (jeśli lubisz słodsze wypieki zwiększ cukier do 3/4 szklanki). Cudownie pachną malinami i wanilią. Zdecydowanie najlepsze są zaraz po ostudzeniu tego samego dnia. Nie zalecam ich przechowywać w lodówce, ponieważ zaczynają twardnieć. Wystarczy zakryć kloszem lub folią. Maksymalnie można je trzymać około 2-3 dni.

Doskonale sprawdzą się latem, gdzie mamy dostęp do owoców sezonowych i wtedy warto poszaleć i wykonać je w kilku wariantach np. z jagodami. Bardzo polecam.

REKLAMA:

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki z malinami i białą czekoladą

MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 12-14 muffinek

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. esencja)
  • 1/3 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • ok. 150-200 g malin, świeżych
  • 50 g białej czekolady

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem. Następnie wlewamy olej, maślankę oraz ekstrakt, mieszamy. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą dużej łyżki mieszamy maliny oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę razem z ciastem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do tzw. suchego patyczka.

muffinki z malinami i białą czekoladą muffinki z malinami i białą czekoladą

muffinki z malinami i białą czekoladą muffinki z malinami i białą czekoladą muffinki z malinami i białą czekoladą

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego ciasto po połączeniu jest takie lepkie? Pewnie wyjdzie zakalec. Zrobiłam wszystko jak w przepisie…

  2. Najlepszy przepis na muffinki! Jeszcze nigdy nie wyszły mi takie dobre. W ciągu 10 minut zostały zjedzone! ????

  3. To są przepyszne muffinki!
    dziękuję za przepis????????

  4. Agnieszkaa says:

    Czym można zastąpić maślankę?

    1. Ilovebake says:

      np. jogurtem naturalnym

    2. Agnieszkaa says:

      Ok,dzięki ;)

  5. Jak wyjdą z mrożonymi owocami? Czy wpłynie to negatywnie na smak/konsystencję? O tej porze roku trudno o świeże maliny… ;)

    1. Ilovebake says:

      Wyjdą ok tylko nie rozmrażaj wcześniej malin :)

  6. Babeczki wyszły pyszne :) tylko nie urosły tak jak się spodziewałam :( może coś źle zrobiłam?

    1. Ilovebake says:

      Może za długo mieszalas skladniki?

  7. amanda-butikzprzepisami says:

    Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne :) Piękne zdjęcia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij