Muffinki z malinami oraz dodatkiem białej czekolady. Niezwykle proste, przepyszne muffinki sezonowe, które możesz dowolnie łączyć z innymi owocami. Przygotowujemy je na maślane dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Muffinki z tego przepisu nie są bardzo słodkie i fajnie smakują ze świeżymi malinami.
Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu. Właściwie to łączenie mokrych składników z suchymi. Ważne, aby przestrzegać dwóch zasad. Składniki powinny być w temp. pokojowej oraz nie miksować ciasta za długo (wystarczy do połączenia składników).
Muffinki z malinami i białą czekoladą nie są bardzo słodkie (jeśli lubisz słodsze wypieki zwiększ cukier do 3/4 szklanki). Cudownie pachną malinami i wanilią. Zdecydowanie najlepsze są zaraz po ostudzeniu tego samego dnia. Nie zalecam ich przechowywać w lodówce, ponieważ zaczynają twardnieć. Wystarczy zakryć kloszem lub folią. Maksymalnie można je trzymać około 2-3 dni.
Doskonale sprawdzą się latem, gdzie mamy dostęp do owoców sezonowych i wtedy warto poszaleć i wykonać je w kilku wariantach np. z jagodami. Bardzo polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA MUFFINKI:
ILOŚĆ: ok. 12-14 muffinek
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. esencja)
- 1/3 szklanki oleju
DODATKOWO:
- ok. 150-200 g malin, świeżych
- 50 g białej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem. Następnie wlewamy olej, maślankę oraz ekstrakt, mieszamy. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą dużej łyżki mieszamy maliny oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę razem z ciastem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Dlaczego ciasto po połączeniu jest takie lepkie? Pewnie wyjdzie zakalec. Zrobiłam wszystko jak w przepisie…
Najlepszy przepis na muffinki! Jeszcze nigdy nie wyszły mi takie dobre. W ciągu 10 minut zostały zjedzone! ????
To są przepyszne muffinki!
dziękuję za przepis????????
Czym można zastąpić maślankę?
np. jogurtem naturalnym
Ok,dzięki ;)
Jak wyjdą z mrożonymi owocami? Czy wpłynie to negatywnie na smak/konsystencję? O tej porze roku trudno o świeże maliny… ;)
Wyjdą ok tylko nie rozmrażaj wcześniej malin :)
Babeczki wyszły pyszne :) tylko nie urosły tak jak się spodziewałam :( może coś źle zrobiłam?
Może za długo mieszalas skladniki?
Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne :) Piękne zdjęcia :)