Kruche ciasto z porzeczkami i bezą oraz płatkami migdałowymi to niesamowicie pyszny wypiek. Połączenie słodko – kwaśne to letni hit.
Kruche ciasto jest niesamowicie chrupiące, lekkie i stanowi świetną bazę pod owoce.
Porzeczki możesz dodać czerwone, będą bardziej wyrazistsze lub czarne mniej intensywne.
Beza jest niesamowicie słodka, piankowa z chrupiącym wierzchem i podpieczonymi płatkami migdałowymi.
Uwielbiam to ciasto w przeróżnych kombinacjach i z różnymi owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 zimnych żółtek (rozmiar L)
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 500 g czerwonych porzeczek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 – 4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia do miseczki. Następnie dodajemy żółtka, sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego i zagniatamy na jednolite ciasto. Wylepiamy dno foremki, następnie szklanką wyrównujemy. Wierzch owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wszędzie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Porzeczki myjemy, suszymy i obsypujemy mąką ziemniaczaną.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Porzeczki wykładamy na kruche ciasto, następnie masę bezową tworząc fikuśne kształty i płatki migdałowe.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny, aż beza będzie z wierzchu krucha.


Witam czy mogą być owoce mrożone?
Trzeba rozmrozic wcześniej?
Mogą być mrożone i nie musimy wcześniej rozmrazać :)