Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

21 lipca, 2023

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą oraz płatkami migdałowymi to niesamowicie pyszny wypiek. Połączenie słodko – kwaśne to letni hit.

Kruche ciasto jest niesamowicie chrupiące, lekkie i stanowi świetną bazę pod owoce.

Porzeczki możesz dodać czerwone, będą bardziej wyrazistsze lub czarne mniej intensywne.

Beza jest niesamowicie słodka, piankowa z chrupiącym wierzchem i podpieczonymi płatkami migdałowymi.

Uwielbiam to ciasto w przeróżnych kombinacjach i z różnymi owocami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZARLOTKA ORZECHOWA Z BEZĄ

TARTA Z MANGO I BEZĄ

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI

kruche ciasto z porzeczkami i bezą

CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 – 4 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia do miseczki. Następnie dodajemy żółtka, sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego i zagniatamy na jednolite ciasto. Wylepiamy dno foremki, następnie szklanką wyrównujemy. Wierzch owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wszędzie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Porzeczki myjemy, suszymy i obsypujemy mąką ziemniaczaną.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Porzeczki wykładamy na kruche ciasto, następnie masę bezową tworząc fikuśne kształty i płatki migdałowe.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny, aż beza będzie z wierzchu krucha.

kruche ciasto z porzeczkami i bezą
kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Dołącz do dyskusji

  1. Witam czy mogą być owoce mrożone?
    Trzeba rozmrozic wcześniej?

    1. Mogą być mrożone i nie musimy wcześniej rozmrazać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x