Ciasto z musem porzeczkowym na spodzie z kakaowego biszkoptu. Przepyszne, leciutkie ciasto idealne na lato.
Biszkopt nasączamy lekko słodzoną herbatą lub w wersji dla dorosłych likierem z czarnej porzeczki.
Mus z czarnej porzeczki jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy wymieszać przecier z porzeczki z kremem na bazie śmietanki i mascarpone.
Ciasto jest niezwykle smaczne, lekko kwaśne z soczystymi owocami na górze. Doskonałe na przeróżne okazje nie tylko latem, ale również zimą.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ
CIASTO Z MUSEM PORZECZKOWYM
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MUS PORZECZKOWY
- 400 g czarnych porzeczek świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek cukru
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
NASĄCZENIE BISZKOPTU
- 1/3 szklanki mocnej słodzonej herbaty lub likieru z czarnej porzeczki
DODATKOWO
- ok. 3/4 szklanki czarnych porzeczek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatne mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, następnie lekko nasączamy herbatą lub likierem.
Porzeczki razem z cukrem przekładamy do rondelka i gotujemy przez kilka minut, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Następnie dodajemy do gorącego przecieru żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy stopniowo przecier z porzeczki i delikatnie miksujemy na niskich obrotach. Wykładamy na biszkopt i układamy na górze porzeczki. Jeśli masa jest zbyt luźna na chwilkę wkładamy do lodówki, następnie układamy porzeczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dzień dobry 🙂 czy można użyć dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury zamiast świeżych/mrożonych owoców?
Tak :)
Zrobiłam, to ciasto jest przepyszne! Słodko-kwaśne tak jak lubię, dziękuję ze przepis :)
ps. ja wszystko zrobiłam na erytrytolu, wyszło bez problemu