Znajdź swój przepis

Ciasto z musem porzeczkowym

22 lipca, 2023

Ciasto z musem porzeczkowym na spodzie z kakaowego biszkoptu. Przepyszne, leciutkie ciasto idealne na lato.

Biszkopt nasączamy lekko słodzoną herbatą lub w wersji dla dorosłych likierem z czarnej porzeczki.

Mus z czarnej porzeczki jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy wymieszać przecier z porzeczki z kremem na bazie śmietanki i mascarpone.

Ciasto jest niezwykle smaczne, lekko kwaśne z soczystymi owocami na górze. Doskonałe na przeróżne okazje nie tylko latem, ale również zimą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ

CIASTO KAJMAKOWA PORZECZKA

BEZA PAVLOVA Z PORZECZKAMI

ciasto z musem porzeczkowym

CIASTO Z MUSEM PORZECZKOWYM

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MUS PORZECZKOWY

  • 400 g czarnych porzeczek świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny

NASĄCZENIE BISZKOPTU

  • 1/3 szklanki mocnej słodzonej herbaty lub likieru z czarnej porzeczki

DODATKOWO

  • ok. 3/4 szklanki czarnych porzeczek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatne mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, następnie lekko nasączamy herbatą lub likierem.
Porzeczki razem z cukrem przekładamy do rondelka i gotujemy przez kilka minut, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Następnie dodajemy do gorącego przecieru żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy stopniowo przecier z porzeczki i delikatnie miksujemy na niskich obrotach. Wykładamy na biszkopt i układamy na górze porzeczki. Jeśli masa jest zbyt luźna na chwilkę wkładamy do lodówki, następnie układamy porzeczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

ciasto z musem
ciasto z musem porzeczkowym

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam, to ciasto jest przepyszne! Słodko-kwaśne tak jak lubię, dziękuję ze przepis :)
    ps. ja wszystko zrobiłam na erytrytolu, wyszło bez problemu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x