Ciasto szpinakowy serek to połączenie kilku warstw ciasta ze szpinakiem pomiędzy warstwą serową i dżemem jagodowym. Niesamowicie zielony kolor deseru, dzięki dodaniu świeżego szpinaku.
Ciasto szpinakowe wykonane na mące krupczatce ma o wiele lżejszą i delikatniejszą konsystencję niż na tradycyjnej mące tortowej. Ciasto wykonałam na świeżych liściach szpinaki, dzięki temu uzyskasz taki mocno zielony kolor.
Warstwa serowa jest leciutka i doskonale pasuje do smaku szpinakowego ciasta.
Wierzch to dżem jagodowy pod kruszonką szpinakową. Dżem jagodowy możesz zastąpić np. bardziej kwaśnym porzeczkowym lub malinowym.
Ciasto szpinakowy serek to doskonały deser nie tylko latem, kiedy do środka możesz dodać owoce, ale również jesienią kiedy dni są pochmurne, a ciasto ma piękny zielony kolor.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze szpinakiem.
CIASTO SZPINAKOWY SEREK
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 350 g świeżego szpinaku w liściach
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 500 g serka twarogowego lub twarogu zmielonego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki dżemu jagodowego lub porzeczkowego
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy spód papierem, a boki smarujemy olejem.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Szpinak rozdrabniamy w malakserze na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę, aż do potrojenia objętości. Niewielkim strumieniem wlewamy olej, następnie dodajemy szpinak i miksujemy do połączenia. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i skórkę z cytryny i miksujemy tylko do połączenia. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy ciasto, następnie ścinamy nierówny wierzch i przekrawamy na połowę.
Ścięty wierzch rozdrabniamy palcami na kruszonkę.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce serek, przesiewany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
Jeden blat ciasta przekładamy do tortownicy, wykładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy dżemem oraz oprószamy szpinakową kruszonką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Witam. Czy w cieście po upieczeniu jest wyczuwalny szpinak ?
Nie :)
Ciasto „leśny mech” robiłam wielokrotnie, ale połączenie sernika z ciastem szpinakowym prezentuje się wspaniale:)