Ciasto marcello to przede wszystkim czekolada i wiśnie. Biszkopt kakaowy, wiśnie, krem czekoladowy i śmietankowy oraz biszkopty podłużne. Całość oprószona kakao.
Przepyszny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. W sezonie warto użyć świeżych, natomiast poza sezonem mrożonych lub dobrej jakości dżemu wiśniowego.
Dzień wcześniej w wersji ciasta dla dorosłych możesz wiśnie namoczyć w alkoholu lub likierze, które będą bardziej aromatycznie i uzyskają ciekawszy smak.
Krem czekoladowy jest z dużą dawką czekolady gorzkiej. Następnie przełamanie nasączonymi biszkoptami i lekkim kremem śmietankowym.
Ciasto marcello to idealne ciasto na przeróżne okazje, uroczystości lub spotkania rodzinne. Przepyszne połączenie wiśni i czekolady to hit.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MARCELLO
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu
DODATKOWO:
- wiśnie świeże, mrożone lub dżem wiśniowy*
- opakowanie biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki kakao
* wiśnie można dzień wcześniej namoczyć w alkoholu lub likierze wiśniowym
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
piankę
razem
ze
szczyptą
soli.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Następnie
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
na
5
min.
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekoladę
rozpuszczamy
nad
kąpielą
wodną
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
jeszcze
płynną
czekoladę.
Delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Na
koniec
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę
miksując
na
średnich
obrotach.
Na
biszkopt
wykładamy
wiśnie
lub
dżem
wiśniowy,
następnie
krem
czekoladowy.
Biszkopty
przez
chwilkę
zatapiamy
w
ponczu
i
układamy
na
cieście.
Kremówkę
i
serek
miksujemy
razem
na
gęsty
krem.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Wykładamy
na
biszkopty
i
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze
Można zastąpić dżem wiśniowy – porzeczkowym? Smakowo będzie się to dobrze komponować z całością, jak Pani sądzi?
Bedzie dobre w smaku
Czy jeśli chodzi o Lkogol czyozna użyć rumu?
tak