Ciasto marcello to przede wszystkim czekolada i wiśnie. Biszkopt kakaowy, wiśnie, krem czekoladowy i śmietankowy oraz biszkopty podłużne. Całość oprószona kakao. Przepyszny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. W sezonie warto użyć świeżych, natomiast poza sezonem mrożonych lub dobrej jakości dżemu wiśniowego. Dzień wcześniej w wersji ciasta dla dorosłych możesz wiśnie namoczyć w alkoholu lub likierze, które będą bardziej aromatycznie i uzyskają ciekawszy smak. Krem czekoladowy jest z dużą dawką czekolady gorzkiej. Następnie przełamanie nasączonymi biszkoptami i lekkim kremem śmietankowym. Ciasto marcello to idealne ciasto na przeróżne okazje, uroczystości lub spotkania rodzinne. Przepyszne połączenie wiśni i czekolady to hit.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MARCELLO SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu
DODATKOWO:
- ok. 300 g wiśni świeżych, mrożonych lub dżem wiśniowy*
- opakowanie biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki kakao
* wiśnie można dzień wcześniej namoczyć w alkoholu lub likierze wiśniowym
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną piankę razem ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze płynną czekoladę. Delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę miksując na średnich obrotach. Na biszkopt wykładamy wiśnie lub dżem wiśniowy, następnie krem czekoladowy. Biszkopty przez chwilkę zatapiamy w ponczu i układamy na cieście. Kremówkę i serek miksujemy razem na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na biszkopty i owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.
A ile tych wiśni?
Ok. 300 g :)
Można zastąpić dżem wiśniowy – porzeczkowym? Smakowo będzie się to dobrze komponować z całością, jak Pani sądzi?
Bedzie dobre w smaku :)
Czy jeśli chodzi o Lkogol czyozna użyć rumu?
tak :)