Znajdź swój przepis

Tarta z borówkami

25 lipca, 2023

Tarta z borówkami na kruchym cieście z leciutkim kremem mascarpone. Idealna letnia propozycja na szybki deser.

Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i upiec kolejnego dnia. Ciasto jeszcze lepiej się schłodzi i będzie lepiej się rozwałkowywało.

Krem z mascarpone i śmietanki jest leciutki jak chmurka i idealnie komponuje się z borówkami.

Tarta jest przepyszna, idealna na letni deser i do tego tak prosta w przygotowaniu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

KOSTKA BORÓWKOWA

CIASTO Z BORÓWKAMI

MUFFINKI Z BORÓWKAMI

tarta z borówkami

TARTA Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 zimne żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone

DODATKOWO

  • 250 g – 300 g borówek

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.

Śmietankę na krem dzień wcześniej mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, zostawiamy do ostygnięcia i owijamy wierzch folią. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy żółtka, kawałki masła oraz sól i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na nieco większy placek od formy. Wykładamy do formy dociskając spód oraz boki. Ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
Schłodzoną śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone, aż powstanie gęsty krem. Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na kruche ciasto i obsypujemy borówkami.

tarta-z-borówkami
tarta-z-borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Przepraszam ale o co chodzi z pierwszym krokiem? „Śmietankę na krem dzień wcześniej mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady”. Trochę tego nie rozumiem. Mogłaby Pani wyjaśnić? 😊

    1. Śmietankę podgrzewamy w rondelku razem z czekoladą, aż do rozpuszczenia. Studzimy i wkładamy do lodówki na noc. Kolejnego dnia już miksujemy schłodzoną mieszaninę z serkiem :) W ten sposób minimalizujemy zwarzenie kremu :)

  2. Super tarta! Robię już któryś raz i wszystkim bardzo smakuje chociaż ja do masy dodaje 2 łyżki cukru pudru zamiast 3 :)

  3. Pyszna bomba kaloryczna!

  4. Przepyszna tarta 👌😊 Krem rewelacja.

  5. Super przepis, Udało się. Wszystkim smakowała tarta. Polecam przepis.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij