Przepis na paluchy wiedźmy przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie tego typu wariacje na Halloween są bardzo popularne, a wręcz obowiązkowe.
Wykonać musiałam je dwa razy, ponieważ za pierwszym razem uformowałam za grube i za duże paluchy i ciasto zupełnie straciło formę.
Pamiętajcie, aby paluchy były mniejsze i lekko węższe od naszych palców.
Samo ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i formować kolejnego dnia.
Udekorowałam je czerwonym lukrem, ale nie jest to konieczne, ponieważ bez niego również wyglądają upiornie.
Ciasteczka w kształcie paluchów są kruche, delikatne z chrupiącym pazurkiem, który wykonasz z migdałka.
Świetny pomysł na Halloween lub inne imprezy dla dzieci.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki paluchów
- 2 jajka, temp. pokojowa
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 120 g masła, temp. pokojowa
- ½ szklanki cukru pudru
- 5 łyżek cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- 1 2/3 szklanki mąki tortowej
DODATKOWO:
- ok. 150 g całych migdałów
- lukier czerwony w pisaku np. Dr Oetker
PRZYGOTOWANIE:
Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie ściągamy skórkę i przekrawamy na pół.
Oddzielamy białko od żółtka z jednego jajka. Białko później posłuży nam do posmarowania wierzchu paluchów. W miseczce łączymy żółtko razem z całym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii.
W oddzielnej miseczce za pomocą miksera łączymy masło razem z cukrem pudrem, cukrem drobnym oraz solą. Następnie dodajemy wymieszane jajka z wanilią i miksujemy przez ok. 2 minuty. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny lub całą noc.
Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do lodówki, natomiast z drugiej formujemy paluchy.
Stolnicę lekko podsypujemy mąką, odrywamy niewielką część ciasta i formujemy wałeczek, który powinien być odrobinę chudszy i krótszy od naszych palców. Za pomocą małego nożyka wykonujemy wcięcia w dwóch miejscach. Bliżej paznokcia dwa, natomiast ok. cm dalej trzy wcięcia ( odwzorowanie zgięć ). Następnie za pomocą dwóch palców dosyć mocno ściskamy ciasto pomiędzy wcięciami, tworząc kształt palca. W miejscu paznokcia umieszczamy połówkę migdała lekko zamoczoną w białku, aby nie odpadł podczas pieczenia i dosyć mocno dociskamy.
Tak powstały paluch przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wszystkie uformowane paluchy smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez 10 min. Po ostudzeniu miejsce skórek przy paznokciu pokrywamy czerwonym lukrem. Smacznego.