Znajdź swój przepis

Paluchy wiedźmy

9 października, 2012

Przepis na paluchy wiedźmy przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie tego typu wariacje na Halloween są bardzo popularne, a wręcz obowiązkowe.

Wykonać musiałam je dwa razy, ponieważ za pierwszym razem uformowałam za grube i za duże paluchy i ciasto zupełnie straciło formę.

Pamiętajcie, aby paluchy były mniejsze i lekko węższe od naszych palców.

Samo ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i formować kolejnego dnia.

Udekorowałam je czerwonym lukrem, ale nie jest to konieczne, ponieważ bez niego również wyglądają upiornie.

REKLAMA:

Ciasteczka w kształcie paluchów są kruche, delikatne z chrupiącym pazurkiem, który wykonasz z migdałka.

Świetny pomysł na Halloween lub inne imprezy dla dzieci.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki paluchów

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120 g masła, temp. pokojowa
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej

DODATKOWO:

  • ok. 150 g całych migdałów
  • lukier czerwony w pisaku np. Dr Oetker

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie ściągamy skórkę i przekrawamy na pół.

Oddzielamy białko od żółtka z jednego jajka. Białko później posłuży nam do posmarowania wierzchu paluchów. W miseczce łączymy żółtko razem z całym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii.

W oddzielnej miseczce za pomocą miksera łączymy masło razem z cukrem pudrem, cukrem drobnym oraz solą. Następnie dodajemy wymieszane jajka z wanilią i miksujemy przez ok. 2 minuty. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny lub całą noc.

Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do lodówki, natomiast z drugiej formujemy paluchy.

Stolnicę lekko podsypujemy mąką, odrywamy niewielką część ciasta i formujemy wałeczek, który powinien być odrobinę chudszy i krótszy od naszych palców. Za pomocą małego nożyka wykonujemy wcięcia w dwóch miejscach. Bliżej paznokcia dwa, natomiast ok. cm dalej trzy wcięcia ( odwzorowanie zgięć ). Następnie za pomocą dwóch palców dosyć mocno ściskamy ciasto pomiędzy wcięciami, tworząc kształt palca. W miejscu paznokcia umieszczamy połówkę migdała lekko zamoczoną w białku, aby nie odpadł podczas pieczenia i dosyć mocno dociskamy.

Tak powstały paluch przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wszystkie uformowane paluchy smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez 10 min. Po ostudzeniu miejsce skórek przy paznokciu pokrywamy czerwonym lukrem. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij