Kruche ciasto z porzeczkami i pianką budyniową to jedno z tych letnich ciast, które uwielbiam z przeróżnymi owocami. Czerwone porzeczki w tym przepisie sprawdzają się idealne do słodkiej pianki.
Kruche ciasto możesz wykonać nawet 1 -2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, następnie na 2 godziny przed pieczeniem włożyć do zamrażarki.
Sekretem udanej pianki jest dobre ubicie białek, połączenie z cukrem, aby masa była gęsta jak do bezy. Następnie delikatnie i powoli łączymy proszek budyniowy i olej. Im mocniej i dłużej będziesz miksować pianka może być luźniejsza i opaść.
Kruche ciasto kiedy jest bardzo gorąco wcale nie jest tak proste do zrobienia. Ciasto ma wtedy tendencję do szybkiego ogrzewania i staje się twarde. Warto wtedy zastosować patent z zimną miską, którą wcześniej wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki.
Kruche ciasto z porzeczkami i pianką to zaraz po wersji z malinami moje ulubione. Porzeczki są kwaśne i idealnie pasują do słodkiej pianki i kruchego ciasta. Do tego owoce nie obciążają pianki, dzięki temu pianka ładnie wyrasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto kruche z budyniową pianką.
KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
BUDYNIOWA PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (2 x 40 g)
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 350 g czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy podłużny wałek i przekrawamy na dwie części z czego jedna na spód ma być nieco większa. Owijamy każdą część folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ścieramy na tarce większą część ciasta, wykładamy na spód lekko dociskając i podpiekamy 15 minut w temp. 180ºC. W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy stopniowo przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu można wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pyszne, ale niestety pianka opadła.
Z kolei nie spotkałam się z tak „kruchym” i delikatnym kruchym ciastem.
Może białka zbyt mało ubite?
Witam. Robiłam to ciasto wyszło przepyszne.
Tylko pianka pomimo, iż w trakcie przygotowywania była puszysta i nie opadła tak po upieczeniu wyglądała trochę jak zakalec. Opadła i wyglądała jak z zakalcem mimo iż w smaku rewelacja. Woce dałam mrożone maliny. Jaka może być przyczyna?
Może maliny puściły zbyt dużo soku co wpłynęło na bezę :)
Robiłam dwa razy ciasto z tego przepisu i ta pianka z białek za każdym razem gdy dodałam olej opadła. Czy i po co dodaje się olej?.
To znaczy, ze białka były za mało obite lub zbyt szybko dodawałaś olej. W jakim celu dodajemy olej? Żeby powstała później pianka :)
Czy zamiast porzeczek można dać rabarbar?
Tak, można go lekko poddusić wcześniej :)
Czy można dodać inne owoce? Jeżeli tak, to jakie Pani poleca?
Mogą by mrożone maliny, jagody. Świeże to np. borówki :)
Mogę dodac porzeczke mrożoną
Tak :) wcześniej nie rozmrażamy (wykładamy mrożoną).