Znajdź swój przepis

Budyń domowy

4 listopada, 2015

Budyń domowy to jeden z pyszniejszych i prostszych deserów, które szybko przygotujesz w domu. Kremowy, delikatny, dosyć słodki wykonywany na żółtkach. Ostatnio bardzo często zamieniamy go na ten budyń z proszku, który według mnie nie ma smaku. Budyń domowy przy tym gotowym jest bezkonkurencyjny i ma zupełnie inny smak.  W środku znajdziesz przepis kroku po kroku ze zdjęciami.

W przygotowaniu budyniu domowego bardzo ważne jest dokładnie połączenie żółtek z cukrem, mąkami i później z mlekiem. Najlepiej używać do tego trzepaczki lub miksera. Jeśli Ci się zdarzą grudki w budyniu najlepszym sposobem jest przepuszczenie przez sitko. Pozbędziesz się ich w ten szybki sposób.

Jeśli nie lubisz tzw. kożucha na budyniu koniecznie po ugotowaniu wierzch przykryj folią spożywczą. Powietrze w ten sposób się nie dostanie i kożuch nie powstanie.

Najlepszy budyń domowy to ten, w którym są żółtka. Nadają one nie tylko delikatności, ale sprawiają, że ma bardzo kremową i nieporównywalnie lepszą konsystencję od tej bez nich.

REKLAMA:

Budyń domowy możesz łączyć z masłem i wtedy uzyskać pyszny krem budyniowy. Idealny z owocami, sosami lub po prostu bez dodatków.

Budyń domowy nie ma konkurencji i szukając dobrych smaków warto spróbować tego deseru. To co klasyczne, ale wykonane w tradycyjny sposób może zupełnie inaczej smakować.

TUTAJ znajdziesz przepis na budyń w wersji z kaszy jaglanej.

domowy budyń

BUDYŃ DOMOWY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharki

REKLAMA:
  • 4 żółtka
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła lub margaryny (opcjonalnie)

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wanilie oraz przesiane mąki, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Wlewamy pozostałą ilość mleka cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki koniecznie przecedź przez sitko). Przelewamy do rondelka i cały czas mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli chcesz zjeść go później koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą. W ten sposób nie powstanie kożuch.

domowy budyń domowy budyń

domowy budyń

Dołącz do dyskusji

  1. Przepis z przyjemnością wypróbuję ???? to będzie mój debiut w kwestii domowego budyniu???? ale urzekły mnie przede wszystkim przepiękne zdjęcia ????

  2. A jak zrobić czekoladowy budyń? Wystarczy zastąpić wanilię czekoladą? Najpierw ją rozpuścić? Ktoś może próbował?

  3. Czy tym budyniem moglabym nadziewac pączki? Szukam sprawdzonego przepisu na budyń do pączków.

    1. Jak najbardziej będzie w porządku :)

  4. Adrianna Z. says:

    Na zdjęciach ten budyń wygląda tak apetycznie! Przepis zapisuję i mam nadzieję wypróbować go jeszcze w tym tygodniu :)

    1. dużo dają wiejskie żółtka :)

  5. A jak bym chciała użyć tego kremu na ozdobienie mufinek, to ile masła powinnam dodać? Budyń jest obłedny, nigdy już nie kupię go w sklepie:)

  6. Adrianna ?. says:

    najlepszy budyń to ten domowy!

  7. Alergia-pokarmowa B. says:

    Ciekawy przepis…Wzięłam go na swoją stronkę i na grupę…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij