Ciasto kinder czekolada z pysznym kremem na bazie słynnych czekoladek. Przepyszne, mocno czekoladowe ze słodkim kremem i polewą.
Ciasto będzie idealne na przeróżne okazje np. urodziny, święta lub inne uroczystości.
Jeśli lubisz ciasta z lekko kwaśną nutką warto na spód dodać warstwę dżemu malinowego, wiśniowego lub frużelinę owocową.
Ciasto czekoladowe jest mięsiste, wilgotne i nie potrzeba go nasączać. Krem jest leciutki, delikatny z nutką czekoladek. Wierzch to kakaowa polewa, którą wykonujemy tuż przed podaniem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
CIASTO KINDER CZEKOLADA
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 150 g masła
- 3 i 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 370 ml mleka
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 300 g mąki tortowej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 250 g czekoladek kinder chocolate
- 1 łyżeczka żelatyna
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 – 4 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku razem z czekoladkami kinder mieszając cały czas trzepaczką do połączenia. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka razem z przesianym kakao, cynamonem i mlekiem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz wprost do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Wierzch jeśli wyrósł z górką lekko wyrównujemy nożem, pozostałe ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę schłodzoną z czekoladkami miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Na koniec wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Wykładamy na warstwę czekoladową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Przed podaniem wykonujemy polewę czekoladową. Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem i mlekiem. Rozpuszczamy składniki, następnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy do połączenia. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy równomiernie.
Edit: po przeszukaniu internetu jak prawidłowo ubić krem wyszło, ale miło by było jakby było to uwzględnione w przepisie ;)
A czy polewa musi być zrobiona przez pośrednio przed podaniem czy można rozsmarować na cieście kilka godzin wcześniej?
Można zrobić wcześniej :)