Znajdź swój przepis

Ciasto kinder czekolada

15 lutego, 2024

Ciasto kinder czekolada z pysznym kremem na bazie słynnych czekoladek. Przepyszne, mocno czekoladowe ze słodkim kremem i polewą.

Ciasto będzie idealne na przeróżne okazje np. urodziny, święta lub inne uroczystości.

Jeśli lubisz ciasta z lekko kwaśną nutką warto na spód dodać warstwę dżemu malinowego, wiśniowego lub frużelinę owocową.

Ciasto czekoladowe jest mięsiste, wilgotne i nie potrzeba go nasączać. Krem jest leciutki, delikatny z nutką czekoladek. Wierzch to kakaowa polewa, którą wykonujemy tuż przed podaniem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO KASZTANEK

CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

CIASTO CZEKOLADOWY OBŁOCZEK

ciasto kinder czekolada

CIASTO KINDER CZEKOLADA

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 150 g masła
  • 3 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 370 ml mleka
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g czekoladek kinder chocolate
  • 1 łyżeczka żelatyna
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 – 4 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

Śmietankę podgrzewamy w rondelku razem z czekoladkami kinder mieszając cały czas trzepaczką do połączenia. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka razem z przesianym kakao, cynamonem i mlekiem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz wprost do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Wierzch jeśli wyrósł z górką lekko wyrównujemy nożem, pozostałe ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę schłodzoną z czekoladkami miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Na koniec wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Wykładamy na warstwę czekoladową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki.
Przed podaniem wykonujemy polewę czekoladową. Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem i mlekiem. Rozpuszczamy składniki, następnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy do połączenia. Polewę wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy równomiernie.

ciasto kinder czekolada
ciasto kinder czekolada

Dołącz do dyskusji

  1. Edit: po przeszukaniu internetu jak prawidłowo ubić krem wyszło, ale miło by było jakby było to uwzględnione w przepisie ;)

  2. A czy polewa musi być zrobiona przez pośrednio przed podaniem czy można rozsmarować na cieście kilka godzin wcześniej?

    1. Można zrobić wcześniej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x