Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to warstwowy deser, który będzie doskonały na przeróżne uroczystości i spotkania.
Ciasto na bazie puszystego, jasnego biszkoptu nasączonego odrobiną alkoholu. Pomiędzy frużelina wiśniowa nieco kwaśna dla przełamania smaków w cieście.
Krem czekoladowy z dużą ilością gorzkiej czekolady na bazie śmietanki kremówki jest leciutki i delikatny.
Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to jeden z tych deserów, które większość polubi. Idealne połączenie czekolady i wiśni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:
- 600 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki alkoholu np. wódki
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną wkładamy do formy i nasączamy (wszystkie składniki na nasączenie mieszamy).
Wiśnie wkładamy do rondelka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Lekko podgrzewamy, następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na biszkopt.
100 ml śmietanki wlewamy do rondelka, dodajemy kawałki czekolady i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia składników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofalówce i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Ostudzoną, ale płynną czekoladę wykładamy do śmietanki i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Połowę wykładamy na wiśnie, przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Następnie pozostały krem. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Czy na górze jest kakao
Tak :)
Czy dżem wisniowy zamiast fruzeliny będzie dobry.? Pozdrawiam.
tak :)
Czy on jest czymś posypany?
Torcik wyszedł świetnie, choć nie mam wprawy w pieczeniu. Wykonałam też druga wersję z biała czekoladą i malinami. Też pyszny. Miałam jednak problem z malinami i konsystencją warstwy owocowej, były zbyt rzadkie.
Ciasto pyszne, następnym razem wypróbuję wersję z biała czekoladą i malinami.
Czy jeśli użyję śmietany 36% to zmieni to konsystencję kremu ?
wtedy mozesz pominąć żelatyne
Czy musimy ciasto nasączać z wódką?
nie jest to konieczne
jakie mają być wiśnie? mrożone czy rozmrożone?
nie ma to znaczenia :)