Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to warstwowy deser, który będzie doskonały na przeróżne uroczystości i spotkania.
Ciasto na bazie puszystego, jasnego biszkoptu nasączonego odrobiną alkoholu. Pomiędzy frużelina wiśniowa nieco kwaśna dla przełamania smaków w cieście.
Krem czekoladowy z dużą ilością gorzkiej czekolady na bazie śmietanki kremówki jest leciutki i delikatny.
Ciasto tortowe z czekoladą i wiśniami to jeden z tych deserów, które większość polubi. Idealne połączenie czekolady i wiśni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:
- 600 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki alkoholu np. wódki
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
łyżki
lub
szpatułki
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jedną
wkładamy
do
formy
i
nasączamy
(wszystkie
składniki
na
nasączenie
mieszamy).
Wiśnie
wkładamy
do
rondelka
razem
z
cukrem
i
sokiem
z
cytryny.
Lekko
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
przesianą
mąkę
i
dokładnie
mieszamy.
Gotujemy,
aż
masa
zgęstnieje.
Studzimy
i
wykładamy
na
biszkopt.
100
ml
śmietanki
wlewamy
do
rondelka,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
podgrzewamy
cały
czas
mieszając
do
rozpuszczenia
składników.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofalówce
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
żelatynę.
Ostudzoną,
ale
płynną
czekoladę
wykładamy
do
śmietanki
i
miksujemy
na
niskich
obrotach
do
połączenia.
Połowę
wykładamy
na
wiśnie,
przykrywamy
biszkoptem,
który
lekko
nasączamy.
Następnie
pozostały
krem.
Wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Komentarze
Czy on jest czymś posypany?