Blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami oraz bakaliami. Szybki w przygotowaniu z mnóstwem dodatków w środku.
Blok najlepiej smakuje po 2-3 dniach przechowywania w lodówce. Herbatniki miękną i dają się ładnie kroić. Bakalie sprawiają, że deser nie jest mdły.
Blok czekoladowy jest przepyszny. Idealny dla osób, które chcą przygotować smaczny i szybki deser.
TUTAJ znajdziesz przepis na biały blok czekoladowy.
REKLAMA:
BLOK CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 250 g mleka w proszku
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 250 g herbatników maślanych, kakaowych
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1 garść rodzynek
- ok. 80 g śliwek suszonych, grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca, grubo posiekanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. około 12×24 cm silikonową lub zwykłą wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Masło razem z kakao, czekoladą przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.
Dzień dobry, czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie ( np. na 1/2 szklanki) ?
Tak, natomiast straci na smaku deser.
Zrobiony wczoraj i jest pycha