Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Boże Narodzenie

Blok czekoladowy

Marzec 2, 2021 , 34293 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami oraz bakaliami. Szybki w przygotowaniu z mnóstwem dodatków w środku.

Blok najlepiej smakuje po 2-3 dniach przechowywania w lodówce. Herbatniki miękną i dają się ładnie kroić. Bakalie sprawiają, że deser nie jest mdły.

Blok czekoladowy jest przepyszny. Idealny dla osób, które chcą przygotować smaczny i szybki deser.

TUTAJ znajdziesz przepis na biały blok czekoladowy.

blok czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 g mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 250 g herbatników maślanych, kakaowych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • ok. 80 g śliwek suszonych, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca, grubo posiekanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. około 12×24 cm silikonową lub zwykłą wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Masło razem z kakao, czekoladą przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.

blok czekoladowy
blok czekoladowy

Komentarze

Dodaj komentarz