Znajdź swój przepis

Blok czekoladowy

2 marca, 2021

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami oraz bakaliami. Szybki w przygotowaniu z mnóstwem dodatków w środku.

Blok najlepiej smakuje po 2-3 dniach przechowywania w lodówce. Herbatniki miękną i dają się ładnie kroić. Bakalie sprawiają, że deser nie jest mdły.

Blok czekoladowy jest przepyszny. Idealny dla osób, które chcą przygotować smaczny i szybki deser.

TUTAJ znajdziesz przepis na biały blok czekoladowy.

REKLAMA:

blok czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 g mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 250 g herbatników maślanych, kakaowych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • ok. 80 g śliwek suszonych, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca, grubo posiekanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. około 12×24 cm silikonową lub zwykłą wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Masło razem z kakao, czekoladą przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.

blok czekoladowy blok czekoladowy

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie ( np. na 1/2 szklanki) ?

    1. Tak, natomiast straci na smaku deser.

  2. Zrobiony wczoraj i jest pycha

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij