Znajdź swój przepis

Blok czekoladowy

2 marca, 2021

Blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami oraz bakaliami. Szybki w przygotowaniu z mnóstwem dodatków w środku.

Blok najlepiej smakuje po 2-3 dniach przechowywania w lodówce. Herbatniki miękną i dają się ładnie kroić. Bakalie sprawiają, że deser nie jest mdły.

Blok czekoladowy jest przepyszny. Idealny dla osób, które chcą przygotować smaczny i szybki deser.

TUTAJ znajdziesz przepis na biały blok czekoladowy.

blok czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 g mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 250 g herbatników maślanych, kakaowych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • ok. 80 g śliwek suszonych, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca, grubo posiekanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. około 12×24 cm silikonową lub zwykłą wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Masło razem z kakao, czekoladą przekładamy do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.

blok czekoladowy blok czekoladowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie ( np. na 1/2 szklanki) ?

    1. Tak, natomiast straci na smaku deser.

  2. Zrobiony wczoraj i jest pycha

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x