Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Marzec 4, 2021 , 124873 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Puszysty i wysoki sernik z mlekiem w proszku. Przepyszny, leciutki jak chmurka sernik idealny na deser.

Sernik wykonujemy z mlekiem i mlekiem w proszku, który daje niesamowity smak. Jeśli nie lubisz oleju możesz zastąpić 1/2 roztopionego masła.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu jest bardziej wilgotny i po upieczeniu równy.

Sernik z mlekiem w proszku będzie idealnym i prostym sposobem na pyszny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z mlekiem

PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 1/2 szklanki mleka 2%, temp. pokojowa
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego

DODATKOWO:

  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • cukier puder do oprószenia wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg, mleko i olej. Przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mleko w proszku. Ponownie miksujemy na niskich obrotach do połączenia lub mieszamy delikatnie łyżką. Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wylewamy masę na herbatniki i wkładamy formę do większej blaszki do połowy wypełnionej wrzącą wodą. Pieczemy w temp. 175 C góra-dół przez około 40 min. Następnie zmniejszamy do 150 C i podpiekamy przez około 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku przez 30 min, następnie wyciągamy formę z sernikiem z większej blaszki z wodą i studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy oprószony cukrem pudrem.

sernik z mlekiem
sernik z mlekiem

Komentarze

  • Odpowiedz Dorota Kwiecień 3, 2021 at 07:46

    Czy ten sernik można upiec z 1,5 kg twarogu?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 7, 2021 at 14:06

      tak, ale trze zwiększyć ilość innych składników

  • Odpowiedz Ewelina Marzec 24, 2021 at 00:41

    Witam.A rozmiar blaszki jest podany zewnętrzny czy wewnętrzny?wysoki wychodzi sernik?

    • Odpowiedz aneta Marzec 24, 2021 at 14:16

      wewnętrzny :) sernik raczej wysoki

  • Odpowiedz Zuzanna Marzec 4, 2021 at 13:12

    Oj ślinka leci na ten widok :)

  • Dodaj komentarz