Biały blok czekoladowy to wersja bez kakao, ale z mnóstwem bakali i mlekiem w proszku oraz białą czekoladą. Przepyszny, słodki z bakaliami, które równoważą smak.
Blok najlepiej wykonać 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Herbatniki miękną, masa tężeje i ładnie daje się pokroić. Bakalie kroimy na duże kawałeczki.
Biały blok czekoladowy jest nieco bardziej słodszy niż ciemny. Jeden kawałek przepełniony bakaliami wystarczy na porządny deser.
TUTAJ znajdziesz przepis na blok czekoladowy.
REKLAMA:
BIAŁY BLOK CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 300 g mleka w proszku
- 170 g masła
- 50 g białej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 250 g herbatników maślanych, kakaowych
- 1/2 szklanki żurawiny
- ok. 100 g moreli, grubo posiekanych
- ok. 100 g śliwek suszonych, grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca, grubo posiekanych
Formę o wym. około 12×24 cm silikonową lub zwykłą wykładamy folią bądź papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą, wlewamy wodę lub mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie dodajemy do mleka w proszku i energicznie mieszamy. Na koniec mieszamy z bakaliami oraz kawałkami herbatników. Masę wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na kawałki.
Nunulek: biala czekolada tez nie ma kakao a jest biala czekolada. ????
Blok jest genialny! Smakuje mi chyba nawet bardziej niż tradycyjny czekoladowy. Super się kroi. Faktycznie przywodzi na myśl Boże Narodzenie. Zdecydowanie do powtórzenia, bo uzależnia :)
Jeżeli nie ma kakao, to nie jest to czekolada.