Znajdź swój przepis

Mazurek Bueno

26 marca, 2024

Mazurek Bueno z kremem czekoladowym, orzechami laskowymi i popularnymi batonikami. Niesamowicie pyszny i prosty przepis dla fanów czekolady.

Krem jest przepyszny na mlecznej czekoladzie z kremem nutella i podprażonymi orzechami laskowymi.

Spód z kruchego ciasta jest idealny do mazurka i można go upiec dzień wcześniej. Kolejnego dnia możemy wypełnić kremem. Surowe ciasto przed wypiekiem można przechowywać maksymalnie do dwóch dni.

Mazurek jest cudowny, słodki i mocno czekolady. Przepis jest bardzo prosty i na pewno każdy poradzi sobie z jego wykonaniem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK CYTRYNOWY

MAZUREK PISTACJOWY

mazurek bueno

MAZUREK BUENO

SKŁADNIKI:

CIASTO NA MAZUREK

  • 350 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • 1 zimne żółtko
  • 1 łyżka zimnej kwaśnej śmietany 18%

KREM BUENO

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki kremu nutella
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych

DO DEKORACJI

  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • dwa batoniki kinder bueno
  • kilka całych orzechów laskowych
  • ok. 50 g roztopionej mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtko oraz kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wykładamy 3/4 ciasta i wyrównujemy. Z pozostałego wykonujemy cienkie wałeczki i układamy na bokach formy, lekko dociskając do formy łyżką, aby stworzyć nieco wyższe boki. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu ciasta.
W międzyczasie wykonujemy krem.Zmielone orzechy laskowe podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Kawałki czekolady przekładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie mieszamy razem z nutellą oraz zmielonymi orzeszkami. Gotowy krem wykładamy na podpieczony spód. Dekorujemy boki zmielonymi orzeszkami (można podprażyć), roztopioną czekoladę wykładamy w kilku miejscach i układamy na niej batoniki kinder. Obsypujemy zmielonymi orzeszkami i gdzieniegdzie układamy całe orzechy laskowe.

mazurek bueno
mazurek bueno
mazurek

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x