Mazurek Bueno z kremem czekoladowym, orzechami laskowymi i popularnymi batonikami. Niesamowicie pyszny i prosty przepis dla fanów czekolady.
Krem jest przepyszny na mlecznej czekoladzie z kremem nutella i podprażonymi orzechami laskowymi.
Spód z kruchego ciasta jest idealny do mazurka i można go upiec dzień wcześniej. Kolejnego dnia możemy wypełnić kremem. Surowe ciasto przed wypiekiem można przechowywać maksymalnie do dwóch dni.
Mazurek jest cudowny, słodki i mocno czekolady. Przepis jest bardzo prosty i na pewno każdy poradzi sobie z jego wykonaniem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MAZUREK BUENO
SKŁADNIKI:
CIASTO NA MAZUREK
- 350 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- 1 zimne żółtko
- 1 łyżka zimnej kwaśnej śmietany 18%
KREM BUENO
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki kremu nutella
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
DO DEKORACJI
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- dwa batoniki kinder bueno
- kilka całych orzechów laskowych
- ok. 50 g roztopionej mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtko oraz kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wykładamy 3/4 ciasta i wyrównujemy. Z pozostałego wykonujemy cienkie wałeczki i układamy na bokach formy, lekko dociskając do formy łyżką, aby stworzyć nieco wyższe boki. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu ciasta.
W międzyczasie wykonujemy krem.Zmielone orzechy laskowe podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Kawałki czekolady przekładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie mieszamy razem z nutellą oraz zmielonymi orzeszkami. Gotowy krem wykładamy na podpieczony spód. Dekorujemy boki zmielonymi orzeszkami (można podprażyć), roztopioną czekoladę wykładamy w kilku miejscach i układamy na niej batoniki kinder. Obsypujemy zmielonymi orzeszkami i gdzieniegdzie układamy całe orzechy laskowe.