Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa na oleju

25 marca, 2024

Babka cytrynowa na oleju to pyszny i prosty przepis na babkę wielkanocną. Mięciutka, puszysta i cytrynowa w smaku będzie idealna na świąteczny stół.

Babka długo zachowuje swoją świeżość i można ją przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Jeśli nie masz akurat oleju możesz zastąpić je roztopionym masłem w takiej samej ilości. Ciasto zyska bardziej maślany smak.

Babka jest cudowna, leciutka i świetna do przygotowania również w formie na babeczki wielkanocne. Klasyk wśród wielkanocnych wypieków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CYTRYNOWIEC BEZ PIECZENIA

WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA NA OLEJU

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę na babkę ( klasyczna z kominem o śr. 23 – 25 cm) lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką/ bułką tartą lub kaszką manną.

Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz sok, szczyptę soli i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilkę miksujemy do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia w formie, następnie delikatnie wyciągamy. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Wylewamy na wierzch babki i zostawiamy do stężenia lukru. Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

babka cytrynowa na oleju
babka cytrynowa

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam tę babkę. Jest bardzo smaczna, cytrynową. Tylko trochę się sypie. To najlepszy przepis z tych, które sprawdzałam.

  2. Ile mogę dać margaryny zamiast oleju?

    1. Margarynę roztapiamy ma byc ok. 3/4 szklanki czyli z 200 ml

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x