Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa na oleju

25 marca, 2024

Babka cytrynowa na oleju to pyszny i prosty przepis na babkę wielkanocną. Mięciutka, puszysta i cytrynowa w smaku będzie idealna na świąteczny stół.

Babka długo zachowuje swoją świeżość i można ją przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Jeśli nie masz akurat oleju możesz zastąpić je roztopionym masłem w takiej samej ilości. Ciasto zyska bardziej maślany smak.

Babka jest cudowna, leciutka i świetna do przygotowania również w formie na babeczki wielkanocne. Klasyk wśród wielkanocnych wypieków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO CYTRYNOWIEC BEZ PIECZENIA

WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA NA OLEJU

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

LUKIER

REKLAMA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę na babkę ( klasyczna z kominem o śr. 23 – 25 cm) lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką/ bułką tartą lub kaszką manną.

Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz sok, szczyptę soli i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilkę miksujemy do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia w formie, następnie delikatnie wyciągamy. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Wylewamy na wierzch babki i zostawiamy do stężenia lukru. Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

babka cytrynowa na oleju
babka cytrynowa

Dołącz do dyskusji

  1. Mogłabyś podawać składniki w gramach/mililitrach?
    Na oko jest ciężko robić, raz ciasto z takiego przepisu wyjdzie, a na drugi raz już nie…

    1. Podaje różnie, ale postaram się w gramach :)

  2. Zrobiłam tę babkę. Jest bardzo smaczna, cytrynową. Tylko trochę się sypie. To najlepszy przepis z tych, które sprawdzałam.

  3. Ile mogę dać margaryny zamiast oleju?

    1. Margarynę roztapiamy ma byc ok. 3/4 szklanki czyli z 200 ml

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij