Babka cytrynowa na oleju to pyszny i prosty przepis na babkę wielkanocną. Mięciutka, puszysta i cytrynowa w smaku będzie idealna na świąteczny stół.
Babka długo zachowuje swoją świeżość i można ją przygotować nawet kilka dni wcześniej.
Jeśli nie masz akurat oleju możesz zastąpić je roztopionym masłem w takiej samej ilości. Ciasto zyska bardziej maślany smak.
Babka jest cudowna, leciutka i świetna do przygotowania również w formie na babeczki wielkanocne. Klasyk wśród wielkanocnych wypieków.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CYTRYNOWIEC BEZ PIECZENIA
WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

BABKA CYTRYNOWA NA OLEJU
SKŁADNIKI:
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 ml oleju rzepakowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę na babkę ( klasyczna z kominem o śr. 23 – 25 cm) lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką/ bułką tartą lub kaszką manną.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz sok, szczyptę soli i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilkę miksujemy do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia w formie, następnie delikatnie wyciągamy. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Wylewamy na wierzch babki i zostawiamy do stężenia lukru. Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.


Zrobiłam tę babkę. Jest bardzo smaczna, cytrynową. Tylko trochę się sypie. To najlepszy przepis z tych, które sprawdzałam.
Dziękuję :)
Ile mogę dać margaryny zamiast oleju?
Margarynę roztapiamy ma byc ok. 3/4 szklanki czyli z 200 ml