Prosty przepis na ciasto ze śliwkami idealne w sezonie. Puszyste ciasto ucierane o maślanym smaku i do tego połówki śliwek przykryte chrupiąca kruszonką. Przepyszne.
Ciasto jest leciutkie, wilgotne z mnóstwem owoców, które podczas pieczenia niesamowicie pachną.
Doskonałe do zabrania na rodzinny piknik, grilla lub po prostu letnie spotkanie.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i wystarczy przestrzegać kilku zasad: do ciasta dodajemy składniki o tej samej temperaturze pokojowej, dzięki czemu nie będzie zakalca. Natomiast do kruszonki dodajemy masło prosto z lodówki, wtedy będzie bardzo chrupiąca.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to rewelacyjny sposób na wykorzystanie owoców w sezonie.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g), proszek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka, duże
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 500 g śliwek, bez pestek
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, sól oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek, rozcięciem do góry.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i dodajemy kawałki zimnego masła. Rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę wykładamy na śliwki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta.
pychotka, palce lizać
Dziękuję :)