Zdrowy koktajl owocowy na bazie truskawek, banana i mleka kokosowego. Super smaczny o pięknym kolorze, który już zbliża do lata. Na razie dodałam mrożone truskawki, ale w sezonie zastąpię je świeżymi. Przegotujesz go w 5 minut, a może zastąpić posiłek w pracy lub śniadanie.
Koktajle ostatnio bardzo polubiłam przede wszystkim za to, że nie trzeba zbyt dużo przy nich kombinować. Wystarczy blender, kilka składników i mamy gotowy napój. Nie wspominając, że wykonany jest ze świeżych i surowych owoców lub warzyw. Wszystkie cenne wartości odżywcze są zachowane.
Truskawki uwielbiam i w sezonie zazwyczaj zajadam się nimi i kupuje kilogramami. Natomiast mrożone nie są wcale takie złe. Do przygotowania koktajlu owocowego użyłam właśnie mrożonych i wcześniej ich nie musiałam rozmrażać.
Koktajl owocowy możesz wykonać z dowolnymi owocami. Zastąp truskawki w sezonie brzoskwiniami, jagodami, wiśniami lub innymi ulubiony. Pozostałe składniki dodajemy bez zmian proporcji. Skomponujesz własne wersje smakowego tego koktajlu. Koktajl możesz także zalać np. płatki owsiane rano lub wieczorem i wstawić do lodówki. Rano zjeść na śniadanie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na koktajle i smoothie.
KOKTAJL OWOCOWY
SKŁADNIKI
ILOŚĆ: 2 szklanki
- 2 szklanki owoców, świeżych lub mrożonych (u mnie truskawki)
- 1 banan, dojrzały
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody, zimnej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą konsystencję. Podajemy od razu po zmiksowaniu.