Znajdź swój przepis

Wielkanocne babeczki jogurtowe

12 marca, 2024

Wielkanocne babeczki jogurtowe do świątecznego koszyczka. Najlepszy i zarazem najprostszy przepis na babeczki z nutką cytryny.

Pyszne, wiosenne i wilgotne babeczki będą idealne na świąteczny stół. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Jeśli nie masz foremek na mini babeczki warto skorzystać z foremek na muffinki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CYTRYNOWE

BABKA BUDYNIOWA

BABECZKI WIELKANOCNE

wielkanocne babeczki

WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 8 babeczek

  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Foremki na babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką (możemy użyć silikonowych).
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 – 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy jogurt,olej, sok z cytryny i ekstrakt. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do 3/4 wysokości foremek i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka i lekkiego zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

wielkanocne babeczki
wielkanocne babeczki jogurtowe
wielkanocne babeczki jogurtowe

Dołącz do dyskusji

  1. MissMistyB says:

    Babeczki z tego przepisu wyszły rewelacyjne! Były absolutnym hitem podczas świąt. Jestem jedyną fanką tradycyjnej babki w moim domu i dla zaspokojenia własnej zachcianki zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu, w końcu miało wyjść tylko kilka babeczek. Okazało się, że mam chyba jednak mniejsze foremki, i oprócz 10 babeczek wyszła jeszcze mała babka :D u mnie dekorowane polewą czekoladową i bakaliami. Jedyną zmianą był jogurt naturalny kokosowy (alergia bmk ;) ). Wszyscy zachwycali się smakiem i konsystencją, babeczki były wilgotne i nie „zamulające”. Z pewnością będę wracała do tego przepisu bo mam wrażenie, że ciasto będzie pięknie nadawało się jako spód pod „letnie” ciasta z owocami i galaretką.

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Ile ml oleju/ masła lub ile gramów masła?

  3. Karolina says:

    Czy jak zamienię mąkę tortową na orkiszową to będzie ok?

    1. Powinno być ok, natomiast konsystencja ciasta będzie inna :)

  4. Witam, jak długo babeczki zachowają świeżość? Mam piec ciasteczka na kiermasz Wielkanocny na tydzień przed świętami i zastanawiam się nad tymi babeczkami. Czy bezpieczniej upiec coś kruchego? Pozdrawiam Joanna

    1. Tydzień to może troszkę za długo, ale tak do 3 – 4 dni spokojnie wytrzymają :) można też zamrozić :)

  5. Można zrobić z tego przepisu jedna większą???

    1. Tak, ale trzeba zwiększyć składniki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x