Wielkanocne babeczki jogurtowe do świątecznego koszyczka. Najlepszy i zarazem najprostszy przepis na babeczki z nutką cytryny.
Pyszne, wiosenne i wilgotne babeczki będą idealne na świąteczny stół. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą z białej czekolady.
Jeśli nie masz foremek na mini babeczki warto skorzystać z foremek na muffinki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 8 babeczek
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Foremki na babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką (możemy użyć silikonowych).
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 – 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy jogurt,olej, sok z cytryny i ekstrakt. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do 3/4 wysokości foremek i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka i lekkiego zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Babeczki z tego przepisu wyszły rewelacyjne! Były absolutnym hitem podczas świąt. Jestem jedyną fanką tradycyjnej babki w moim domu i dla zaspokojenia własnej zachcianki zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu, w końcu miało wyjść tylko kilka babeczek. Okazało się, że mam chyba jednak mniejsze foremki, i oprócz 10 babeczek wyszła jeszcze mała babka :D u mnie dekorowane polewą czekoladową i bakaliami. Jedyną zmianą był jogurt naturalny kokosowy (alergia bmk ;) ). Wszyscy zachwycali się smakiem i konsystencją, babeczki były wilgotne i nie „zamulające”. Z pewnością będę wracała do tego przepisu bo mam wrażenie, że ciasto będzie pięknie nadawało się jako spód pod „letnie” ciasta z owocami i galaretką.
Dziękuję bardzo :)
Ile ml oleju/ masła lub ile gramów masła?
Ok. 60 ml :)
Czy jak zamienię mąkę tortową na orkiszową to będzie ok?
Powinno być ok, natomiast konsystencja ciasta będzie inna :)
Witam, jak długo babeczki zachowają świeżość? Mam piec ciasteczka na kiermasz Wielkanocny na tydzień przed świętami i zastanawiam się nad tymi babeczkami. Czy bezpieczniej upiec coś kruchego? Pozdrawiam Joanna
Tydzień to może troszkę za długo, ale tak do 3 – 4 dni spokojnie wytrzymają :) można też zamrozić :)
Można zrobić z tego przepisu jedna większą???
Tak, ale trzeba zwiększyć składniki :)