Babka z kakao tzw. dwukolorowa lub marmurkowa z polewą czekoladową na wierzchu. Klasyczna i przepyszna babka z kilku składników na Wielkanoc.
Lekko piaskowa babka, która świetnie łączymy dwa smaki: maślany i kakaowy.
Świetna do przygotowania w niedużej formie na babkę lub w keksówce. Długo zachowuje swoją świeżość i może być upieczona nawet na kilka dni przed świętami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

BABKA Z KAKAO
SKŁADNIKI:
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę na babkę lub keksówkę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Do formy przekładamy 3/4 ciasta, resztę miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch jasnego. Za pomocą wykałaczki lub widelca wykonujemy w cieście esy-floresy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50- 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie wyjmujemy z formy.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch babki polewamy i zostawiamy do stężenia.

