Znajdź swój przepis

Babka z kakao

28 marca, 2024

Babka z kakao tzw. dwukolorowa lub marmurkowa z polewą czekoladową na wierzchu. Klasyczna i przepyszna babka z kilku składników na Wielkanoc.

Lekko piaskowa babka, która świetnie łączymy dwa smaki: maślany i kakaowy.

Świetna do przygotowania w niedużej formie na babkę lub w keksówce. Długo zachowuje swoją świeżość i może być upieczona nawet na kilka dni przed świętami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIASKOWA BABKA BUDYNIOWA

WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

BABKA WIELKANOCNA

babka z kakao

BABKA Z KAKAO

SKŁADNIKI:

  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę na babkę lub keksówkę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Do formy przekładamy 3/4 ciasta, resztę miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch jasnego. Za pomocą wykałaczki lub widelca wykonujemy w cieście esy-floresy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50- 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie wyjmujemy z formy.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch babki polewamy i zostawiamy do stężenia.

babka z kakao
babka z kakao

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x