Znajdź swój przepis

Kawa ziarnista czy kawa mielona – którą warto wybrać?

28 marca, 2024

Często kawa ziarnista uważana jest za lepszą, bardziej aromatyczną i smaczniejszą. Jednak po drugiej stronie jest wygodna w przygotowaniu i gotowa do zaparzenia kawa mielona. Jaki produkt warto wybrać? Poznaj kilka faktów na temat jednej i drugiej kawy!

  1. Kawa ziarnista i mielona a sposób przygotowania
  2. Kawy ziarniste i mielone a cena
  3. Jakość uprawy kawy, sposób zbierania a smak
  4. Właściwości prozdrowotne różnych typów kaw

Wybór między jednym a drugim typem często ma indywidualne znaczenie. Dla niektórych najlepsza kawa to ta, którą można przygotować szybko. Inni szukają kawy do ekspresu przelewowego, inni natomiast mają ceramiczny żarnowy młynek i nie wyobrażają sobie przygotowywania kawy bez ceremonii. Wyjaśnijmy więc kilka faktów.

Kawa ziarnista i mielona a sposób przygotowania

W tym przypadku kawa wcześniej zmielona nie ma sobie równych. Można szybko zalać jej porcję wrzątkiem i cieszyć się ulubionym napojem. Dodatkowo zmieloną kawę można umieścić szybko w kolbie czy filtrze i po niedługim czasie korzystać z espresso. Z drugiej strony są osoby, które do parzenia kawy podchodzą z pewnym sentymentem. Dla nich włoska kawa powinna być mielona tylko tuż przed zaparzeniem i to w indywidualnie dopasowanej grubości. Jeśli zależy Ci na szybkości, dla Ciebie jest opcja mielona, a nawet kawa rozpuszczalna. Jeśli jednak parzenie to dla Ciebie coś specjalnego, kawa w ziarnach to numer 1.

Kawy ziarniste i mielone a cena

Kolejna kwestia to cena jednego i drugiego produktu. Tradycyjne włoskie kawy możesz kupić w wariancie mielonym, ale też ziarnistym. Jeśli zdecydujesz się na napój z wcześniej zmielonych ziaren, możesz nieco oszczędzić. Taka kawa jest jednak nieco mniej intensywna, co oznacza, że tak samo intensywny smak wymaga nieco większej ilości produktu. Kawa ziarnista ma niekiedy wyższą cenę. Ma to związek z wyższą jakością. W przypadku renomowanych producentów dana kawa powinna być pakowana maksymalnie 24 godziny po zakończonym procesie palenia. Sklep z kawą i producent powinni informować, kiedy była palona. Świeżość i intensywność przekłada się na smak kawy.

Jakość uprawy kawy, sposób zbierania a smak

W jednym i drugim przypadku producent może zachować najwyższe standardy, ale też pozwolić sobie na obniżenie jakości ziaren. Najlepsze kawy to te zbierane ręcznie, wyselekcjonowane i pochodzące z renomowanych plantacji. To oczywiście podnosi cenę końcową. Producenci kawy dla obniżenia ceny mogą dodawać do Arabiki większą ilość Robusty, która jest uznawana za mniej wartościową. Słabsza jakość może też wynikać z niedokładnego procesu palenia, który zmienia intensywność smaku. W kawach mielonych zdarza się natomiast domieszka cykorii dla zwiększenia objętości. Dlatego wcześniej bardzo dokładnie sprawdź propozycję danego producenta.

Właściwości prozdrowotne różnych typów kaw

A co można powiedzieć o właściwościach czarnego napoju? Wielu nie wyobraża sobie bez niego poranka. Poza pobudzeniem, kawa ma również inne właściwości:

  • Lepszy stan zdrowia. Związki fenolowe pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, które odpowiadają za stany chorobowe.
  • Zwiększenie energii. Zawartość kofeiny pobudza do działania i pomaga zachować koncentrację w kluczowych momentach.
  • Poprawa nastroju. Wiele osób stosuje kawę jako produkt pobudzający dobre samopoczucie.
  • Zmniejszenie ryzyka niektórych chorób.

Warto pamiętać o umiarkowaniu w piciu kawy. Jej ilość według najnowszych informacji nie powinna przekraczać 4 filiżanek dziennie. Mowa oczywiście o czarnej kawie. Jeśli gustujesz w napojach kawowych, które mają większą ilość cukru, syropów czy mleka wtedy warto ograniczyć je jeszcze bardziej. 

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x