Domowe bounty w zdrowej wersji na mleku kokosowym. Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach batoniki kokosowe z kilku składników. Wykonasz je dosłownie w kilka chwil.
Domowe batoniki bounty to świetny deser dla osób na diecie lub tzw. zdrowa słodycz dla dzieci.
Do przepisu użyłam masła, aby nadać batonikom kremowej konsystencji i dodatkowo zagęścić masę kokosową. Dzięki czemu rozpływają się w ustach i mają delikatną konsystencję.
Batoniki nie są zbyt mocno słodkie, ale w połączeniu z gorzką czekoladą według mnie są idealne.
Doskonałe na deser lub słodką przegryzkę. Mocno kokosowe, słodzone miodem i do tego polane gorzką czekoladą. Smaczna alternatywa dla sklepowych batoników. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji bo są przepyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zdrowe desery.
DOMOWE BOUNTY
SKŁADNIKI NA BATONIKI:
ILOŚĆ: ok. 8-10 batoników
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
Wiórki miksujemy w blenderze do mocnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy gęstą część z mleka kokosowego, miód, wanilię, roztopione masło oraz około 50 ml wody kokosowej z puszki. Ponownie miksujemy do połączenia. Gotową masę wykładamy do foremki i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie formujemy nieduże batoniki.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia składników. Oblewamy każdy batonik smarując również spód. Wkładamy do lodówki do stężenia polewy. Na koniec odrobinę polewy przełożyłam do woreczka, lekko ucięłam jego brzeg i udekorowałam wierzch batonika fikuśnymi zygzakami. Przechowujemy w lodówce.
Trzeba dodać co najmniej 100 gram cukru
Mniam! Zapisuję ten pyszny przepis ????