Znajdź swój przepis

Domowe bounty

13 marca, 2018

Domowe bounty w zdrowej wersji na mleku kokosowym. Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach batoniki kokosowe z kilku składników. Wykonasz je dosłownie w kilka chwil.

Domowe batoniki bounty to świetny deser dla osób na diecie lub tzw. zdrowa słodycz dla dzieci.

Do przepisu użyłam masła, aby nadać batonikom kremowej konsystencji i dodatkowo zagęścić masę kokosową. Dzięki czemu rozpływają się w ustach i mają delikatną konsystencję.

Batoniki nie są zbyt mocno słodkie, ale w połączeniu z gorzką czekoladą według mnie są idealne.

Doskonałe na deser lub słodką przegryzkę. Mocno kokosowe, słodzone miodem i do tego polane gorzką czekoladą. Smaczna alternatywa dla sklepowych batoników. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji bo są przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zdrowe desery.

batoniki bounty

DOMOWE BOUNTY

SKŁADNIKI NA BATONIKI:

ILOŚĆ: ok. 8-10 batoników

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

Wiórki miksujemy w blenderze do mocnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy gęstą część z mleka kokosowego, miód, wanilię, roztopione masło oraz około 50 ml wody kokosowej z puszki. Ponownie miksujemy do połączenia. Gotową masę wykładamy do foremki i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie formujemy nieduże batoniki.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia składników. Oblewamy każdy batonik smarując również spód. Wkładamy do lodówki do stężenia polewy. Na koniec odrobinę polewy przełożyłam do woreczka, lekko ucięłam jego brzeg i udekorowałam wierzch batonika fikuśnymi zygzakami. Przechowujemy w lodówce.

batoniki bounty batoniki bounty batoniki bounty batoniki bounty batoniki bounty batoniki bounty

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Trzeba dodać co najmniej 100 gram cukru

  2. Beata -. says:

    Mniam! Zapisuję ten pyszny przepis ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij