Znajdź swój przepis

Ciasto z mascarpone

12 marca, 2018

Ciasto z mascarpone i cytrynowym lukrem. Wilgotne, puszyste ciasto, które spokojnie można zrobić nawet kilka dni wcześniej. Idealne na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Przepis jest bardzo prosty i przy trzymaniu się zasady, że wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej nie ma mowy o zakalcu.

Ciasto z mascarpone o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość i ma wilgotną konsystencję. Przypomina troszkę babkę piaskową, ale jest nieco cięższe.

Wierzch polałam lukrem cytrynowym, natomiast do środka dodałam jedynie ekstrakt waniliowy. Jeśli lubisz ciasta cytrynowe możesz dodać do środka wyciśnięty sok z cytryny i skórkę. Ciasto będzie miało cytrusowy aromat i smak.

REKLAMA:

Ciasto z mascarpone jest idealne do przygotowania szybkiego deseru, ale także fajna propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

ciasto z mascarpone

CIASTO Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 -2 łyżki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy po łyżce serek, cukier, sól, wanilię oraz po jednym jajku. Na koniec miksujemy masę z mlekiem oraz w kilku porcjach dodajemy przesianą mąkę. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wyciągamy z foremki. Cukier puder przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukier powinien być gęsty i płynny. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

ciasto z mascarpone ciasto z mascarpone

ciasto z mascarpone ciasto z mascarpone ciasto z mascarpone

Dołącz do dyskusji

  1. Uwielbiam pani przepisy, są w mojej kuchni od lat. Dzięki pani nauczyłam się piec!! Dziękuję!

    1. aneta Autor says:

      Dziękuję bardzo i Wesołych świąt

  2. Paulina P. says:

    Witam :-)
    Bardzo podoba mi sie Pani strona, obserwuje juz od lat ….
    Ciasto zrobilam, wyszlo bardzo dobre . Dziekuje za przepis
    Pozdrawiam Paulina
    https://uploads.disquscdn.com/images/1b35c1565288c8d5d1c73bcbc568ea12b6ad8d4a716ad0e1e4b9a06069e47daa.jpg

    1. Super :)

  3. Na pewno to ciasto będzie świetne, jeżeli chodzi o nadciągające święta <3 musi smakować wybornie ;-)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij