Bananowiec straciatella to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym i kawałkami startej czekolady. Całość przykryta plasterkami bananów i galaretką agrestową.
Ciasto niesamowicie pyszne i lekkie. Puszysty biszkopt, nasączony odrobiną likier słony karmel, następnie równie delikatny krem śmietankowy z mascarpone. Do środka dodałam startą na tarce gorzką czekoladę oraz podłużne biszkopty.
Wierzch to plasterki banana zatopione w agrestowej galaretce, która swoim kolorem tworzy ciekawe połączenie kolorystyczne.
Bananowiec straciatella to deser, który łączy kilka smaków: czekolada i banan oraz do tego orzeźwiającą galaretkę z owocami. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.
BANANOWIEC STRACIATELLA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
- 4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 x galaretka agrestowa
- 700 ml gorącej wody
- 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Galaretki
rozpuszczamy
w
700
ml
gorącej
wody
i
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
wkładamy
do
stężenia
do
lodówki.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
25×35
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Delikatnie
nasączamy
likierem
lub
posłodzoną
herbatą.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Gorzką
czekoladę
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Śmietankę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
czekoladę.
Na
koniec
miksujemy
z
wystudzoną
żelatyną.
Wykładamy
połowę
kremu
na
biszkopt,
następnie
układamy
jeden
obok
drugiego
namoczone
w
wodzie
z
cukrem
biszkopty.
Przykrywamy
pozostałą
częścią
kremu.
Banany
kroimy
na
plasterki
i
skrapiamy
sokiem
z
cytryny.
Układamy
na
biszkopcie
i
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Nie zmieściła mi się galaretka, zmieniłam kolejność. Dałam banany na krem, biszkopt i posypałam cukrem pudrem, bo jak dałam biszkopt na krem to już mi wystawał poza blachę ????
Dzień dobry.Chcę upiec ciasto bananowiec straciatella .Do moczenia biszkoptów ile wody i cukru.Pozdrawiam
ok. 1/2 szklanki i 1 łyżeczka cukru pudru
Czy do masy można dodać plasterki bananów zamiast biszkoptów? Czy pomimo skroplenia sokiem nie będą ściemniałe w masie?
Tak
z czasem na pewno będą ciemniały