Znajdź swój przepis

Bananowiec straciatella

9 lipca, 2020

Bananowiec straciatella to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym i kawałkami startej czekolady. Całość przykryta plasterkami bananów i galaretką agrestową.

Ciasto niesamowicie pyszne i lekkie. Puszysty biszkopt, nasączony odrobiną likier słony karmel, następnie równie delikatny krem śmietankowy z mascarpone. Do środka dodałam startą na tarce gorzką czekoladę oraz podłużne biszkopty.

Wierzch to plasterki banana zatopione w agrestowej galaretce, która swoim kolorem tworzy ciekawe połączenie kolorystyczne.

Bananowiec straciatella to deser, który łączy kilka smaków: czekolada i banan oraz do tego orzeźwiającą galaretkę z owocami. Pycha.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.

Bananowiec straciatella

BANANOWIEC STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 x galaretka agrestowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do stężenia do lodówki.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy likierem lub posłodzoną herbatą.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz czekoladę. Na koniec miksujemy z wystudzoną żelatyną. Wykładamy połowę kremu na biszkopt, następnie układamy jeden obok drugiego namoczone w wodzie z cukrem biszkopty. Przykrywamy pozostałą częścią kremu.
Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na biszkopcie i wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Bananowiec straciatella Bananowiec straciatella

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast bananów będą pasować inne owoce np brzoskwinie?

  2. Bardzo proszę o pomoc w przygotowaniu kremu – w jaki sposób przygotować żelatynę bez użycia mikrofali (czy woda do jej rozpuszczenia musi być gorąca, czy zimna oraz ile czasu musi pęcznieć) i ewentualnie śmietan-fix (czy wymieszać go z cukrem pudrem i razem dodać do śmietanki)?

    1. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej podgrzej w rondelku wodę. Nie może parzyć w palce. Zalej gorąca wodą żelatynę i wymieszaj do połączenia.

  3. Czy mogę użyć śmietanki 36 % zamiast 30% ?

  4. Nie zmieściła mi się galaretka, zmieniłam kolejność. Dałam banany na krem, biszkopt i posypałam cukrem pudrem, bo jak dałam biszkopt na krem to już mi wystawał poza blachę ????

  5. Ciasto straciatella says:

    Dzień dobry.Chcę upiec ciasto bananowiec straciatella .Do moczenia biszkoptów ile wody i cukru.Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      ok. 1/2 szklanki i 1 łyżeczka cukru pudru :)

  6. Czy do masy można dodać plasterki bananów zamiast biszkoptów? Czy pomimo skroplenia sokiem nie będą ściemniałe w masie?

    1. aneta Autor says:

      Tak :) z czasem na pewno będą ciemniały

  7. Czy śmietankę 30% trzeba ubijac, czy do płynnej dodać serek?

    1. aneta Autor says:

      Do płynnej :)

  8. Małgorzata says:

    To ciasto jest mega pyszne ???? robiłam bez śmietan fix zawsze dodaje żelatynę to ciasto naprawdę jest przepyszne:)

  9. Czy te biszkopty mają długo się moczyć w wodzie z cukrem? Czy tylko pojedynczo każdego na sekundę wkładać i od razu na krem?

    1. aneta Autor says:

      Tylko na chwilkę :)

  10. Smietanfix 1 saszetka ? , czy 3 ?

    1. aneta Autor says:

      z opakowania trzeba sprawdzić proporcje

  11. Super ciasto. Bardzo smaczne.
    Mam pytanie chce zrobić te ciasto na trochę mniejsza blachę 24×24 i nie wiem jak podzielić składniki. Czy możesz pomóc?

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zmniejszyc o 1/3 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij