Ciasto śniegowe na bazie warstwy ciasta czekoladowego z majonezem, kremem piernikowym oraz bezą. Niesamowicie pyszne ciasto, które będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.
Ciasto majonezowe przygotowane jest na bazie Majonezu Kieleckiego, który niesamowicie podkreśla kakaowy smak i nadaje wilgotności.
Bardzo prosty przepis, można właściwie nie używać do jego przygotowania miksera.
Majonez nie jest wyczuwalny, a smak ciasta jest niesamowity i niepowtarzalny.
Krem jest leciutki, korzenny z pokruszonymi ciasteczkami.
Do środka można również zmielić pierniczki kruche.
Wierzch to chmurka z bezy, która nadaje słodkości i cudownie pasuje do całego ciasta.
Ciasto jest przepyszne, świąteczne i na pewno zaskoczy gości w nie jednym domu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ŚNIEGOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO MAJONEZOWE
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego
- 1 i 1/2 szklanki wody
WARSTWA BEZOWA
- 5 białek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- szczypta soli
KREM PIERNIKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 100 g zmielonych ciasteczek korzennych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO
- 2 – 3 łyżki powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto majonezowe powinny być w temp. pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy majonez oraz wodę o temp. pokojowej i miksujemy tylko do połączenia mikserem lub mieszamy łyżką.
Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Białka o temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksujemy.
Wykładamy masę bezową do formy tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Bezę studzimy w zamkniętym piekarniku.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, zmielone ciasteczka, cynamon oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę.
Gotowy krem wykładamy na blat ciasta czekoladowego. Przykrywamy drugą częścią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy powidłami i nakładamy warstwę bezy.
Post sponsorowany


Czy ciasto na pewno jest bez jajek?
Tak :)
Upiekłam to ciasto. Mam wobec niego mieszane uczucia. Samo ciasto wyszło ok (wilgotne choć z wierzchu zrobiła się lekka skorupka, którą odkroiłam). Za to krem stanowczo za słodki mając na uwadze fakt, że na górze jest jeszcze słodsza beza. Osobiście krem zachowałabym po prostu śmietankowy już bez dodatku ciasteczek. Niemniej to jest moja subiektywna ocena.