Ciasto kostka malinowa, czyli maliny zatopione w galaretce, biszkopt, bita śmietana oraz herbatniki. Ciasto jest niesamowicie smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Maliny w galaretce wspaniale kontrastują z pozostałymi słodkimi warstwami. Kostka malinowa idealna jest w sezonie letnim kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
Ciasto jest słodkie z lekko, kwaśnym akcentem malinowym. Bardzo lekkie i w niczym nie przypomina ciężkich przekładańców. Wersja ciasta idealna na lato.
Takie ciasto możesz przygotować w wersji truskawkowej, jagodowej, brzoskwiniowej itp. W zależności jakie owoce najbardziej lubisz. Według mnie ciasto jest najbardziej smaczne z malinami.
Niektórzy przygotowują bitą śmietanę ze śmietan-fixem, ale taki sposób ma jedną wadę. Bita śmietana połączona ze śmietan -fixem po jakimś czasie zaczyna się rozwarstwiać. Natomiast połączona z żelatyną jeszcze nigdy mi się nie rozwarstwiła nawet po kilku dniach. Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia, ale ja tutaj podaje swoje.
Uwaga: ciasto po pokrojeniu nie przechowuj dłużej niż dwa dni, ponieważ znajdujące się w galaretce owoce będą się psuć.
Ciasto kostka malinowa bardzo mi smakowała i muszę przyznać, że po zimie bardzo czekałam na maliny i ich smak bardzo uszlachetnia deser. Herbatniki pod wpływem bitej śmietany miękną i tworzą fajny wierzch. Ciasto przypomina trochę słodkie kanapki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO KOSTKA MALINOWA – PRZEPIS:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 2 galaretki malinowe
- 800 ml gorącej wody
- ok. 400-500 g malin
SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 paczka herbatników maślanych
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki w kilku partiach przesiewamy do masy i bardzo delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o wym. 24 x 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 40 cm. W ten sposób nie opadnie.
Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć. Maliny wykładamy na biszkopt, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Całkowicie ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany cały czas miksując. Wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzchu ciasta układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Dziękuję za odpowiedź pani ciacha mnie inspirują :)
Witam . Mam pytanko czy świeże maliny można zastąpić mrożonymi . Pozdrawiam :)
można , trzeba je rozmrozic i dodac do galaretki
Ja mam zawsze problem z idealnym ubiciem śmietany ;/ macie jakieś porady ?
Właśnie je robię ! Nie mogę się doczekać efektu końcowego :)
Mam nadzieję, ze będzie smakowało :)
Obłędne zdjęcia, gdyby nie reszki przyzwoitości to chyba bym ekran zaczęła lizać, tak to pysznie wygląda ;)
Zdjęcia robisz genialne! Aż slinka cieknie ;)
Dzięki :)
Z pewnością smakuje rewelacyjnie:)
Tak jest :)