Murzynek to bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe. Wilgotne, lekkie i mocno kakaowe.
Ciasto czekoladowe to doskonały pomysł w jesienny i zimowy czas. Kubek gorącej herbaty lub kawy i do tego kawałek świeżego ciasta.
Ciasto murzynek z tego przepisu jest banalnie prosty i wystarczy tylko kilka składników. Do środka dodałam odrobinę powideł śliwkowych, dzięki temu ciasto jeszcze bardziej zyskało na wilgotności.
Ciasto możesz wzbogacić o zmielone orzechy laskowe, włoskie lub bakalie.
Murzynek to ciasto, które łączy w sobie mocny smak czekoladowy z lekką konsystencją.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
MURZYNEK CIASTO
SKŁADNIKI:
- 250 g masła
- 1 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, przesianym kakao, wodą oraz powidłami. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. 1/2 szklanki odlewamy na polewę. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Żółtka przekładamy do miseczki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cynamonem. Następnie dodajemy żółtka i ostudzoną masę czekoladową do suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia, następnie dodajemy piankę z białek i mieszamy łyżką. Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy wierzch polewą.
Przepis znakomity murzynek bardzo dobry
Cześć,
właśnie piekę to ciasto ale używam kwadratowej blaszki. I jeszcze jedno żółtka i rozpuszczone maslo+kakao +cukier dodaje do mąki??
Tak :)
Czy zamiast masła można dodać olej lub margarynę? Jeśli tak to ile? ????
Tak, ale ciasto będzie miało inną konsystencję. Dodajemy około 3/4 szklanki.
Ciasto jest obłędne. Jak dla mnie najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek jadłam.
Ciasto jest po prostu rewelacyjne to nie pierwsze jakie upiekłam z tej strony
kiedy i w którym momencie dodać te żółtka,nie jest napisane,tylko odłożyć do miseczki?
Już poprawiłam :)
Przepis super! Ciasto wyszło przepyszne. Następnym razem zrobię z 2 porcji.
Lubię, jak jest duuużo polewy, najlepiej szklanka, bo mam też odrobinę większą blaszkę. Jak powinnam zwiększyć proporcje?
Już jakoś sobie poradziłam :D
Witam. Czy żółtka też dodajemy?
tak jak w przepisie :)
Jaki rozmiar keksówki?
wymiary podałam w przepisie :)