Znajdź swój przepis

Murzynek

30 października, 2019

Murzynek to bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe. Wilgotne, lekkie i mocno kakaowe.

Ciasto czekoladowe to doskonały pomysł w jesienny i zimowy czas. Kubek gorącej herbaty lub kawy i do tego kawałek świeżego ciasta.

Ciasto murzynek z tego przepisu jest banalnie prosty i wystarczy tylko kilka składników. Do środka dodałam odrobinę powideł śliwkowych, dzięki temu ciasto jeszcze bardziej zyskało na wilgotności.

Ciasto możesz wzbogacić o zmielone orzechy laskowe, włoskie lub bakalie.

Murzynek to ciasto, które łączy w sobie mocny smak czekoladowy z lekką konsystencją.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto murzynek

MURZYNEK CIASTO

SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, przesianym kakao, wodą oraz powidłami. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. 1/2 szklanki odlewamy na polewę. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Żółtka przekładamy do miseczki, przesiewamy mąkę razem z proszkiem. Dodajemy cynamon, żółtka i ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy tylko do połączenia, następnie dodajemy piankę z białek i mieszamy łyżką. Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy wierzch polewą.

ciasto murzynek ciasto murzynek ciasto murzynek

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Cześć,
    właśnie piekę to ciasto ale używam kwadratowej blaszki. I jeszcze jedno żółtka i rozpuszczone maslo+kakao +cukier dodaje do mąki??

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  2. Czy zamiast masła można dodać olej lub margarynę? Jeśli tak to ile? ????

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale ciasto będzie miało inną konsystencję. Dodajemy około 3/4 szklanki.

  3. Ciasto jest obłędne. Jak dla mnie najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek jadłam.

  4. Ciasto jest po prostu rewelacyjne to nie pierwsze jakie upiekłam z tej strony

  5. helena541 says:

    kiedy i w którym momencie dodać te żółtka,nie jest napisane,tylko odłożyć do miseczki?

    1. aneta Autor says:

      Już poprawiłam :)

  6. Przepis super! Ciasto wyszło przepyszne. Następnym razem zrobię z 2 porcji.

  7. Lubię, jak jest duuużo polewy, najlepiej szklanka, bo mam też odrobinę większą blaszkę. Jak powinnam zwiększyć proporcje?

    1. Już jakoś sobie poradziłam :D

  8. Witam. Czy żółtka też dodajemy?

    1. aneta Autor says:

      tak jak w przepisie :)

  9. Jaki rozmiar keksówki?

    1. wymiary podałam w przepisie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x