Błyskawiczny sernik na zimno z serków homogenizowanych lub na jogurtach. Niezwykle pyszny z dodatkiem owoców, u mnie akurat z dodatkiem czarnej porzeczki, ale mogą być dowolne owoce. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych jest bardzo lekki, delikatny i doskonały latem. Dodatek bitej śmietany, która jest delikatna jak chmurka idealnie współgra z sernikiem i jest świetnym akcentem z dodatkiem owoców w środku i na wierzchu.
Sernik na zimno jest naprawdę błyskawiczny i nie trzeba tutaj wielkich umiejętności kulinarnych. Pamiętaj jedynie o tym, aby żelatyna nie była ciepła podczas wlewania jej do mas, ponieważ powstaną grudki, których później ciężko się pozbyć.
Sernik na zimno jest dosyć słodki z lekko kwaśną nutą porzeczkową, która nadaje mu świeżości i przez co nie jest mdły. Jeśli akurat nie lubisz porzeczek możesz użyć truskawek, malin, jagód i innych owoców letnich.
Do sernika na zimno najlepszy jest dosyć gęsty, waniliowy serek homogenizowany lub jogurt. Jeśli takiego nie masz akurat w sklepie użyj rzadszego, ale zwiększ ilość żelatyny, aby dobrze ściąć masę.
Muszę przyznać, że ten sernik na zimno z serków homogenizowanych jest jednym z moich ulubionych przepisów. Delikatny, owocowy i do tego szybki w przygotowaniu.
Niestety muszę Cię zmartwić, ale nie potrafię wybrać czy lepszy jest na serkach homogenizowanych czy lepszy na jogurtach. Obie wersje bardzo mi smakują i nie jestem obiektywna. Za to jestem pewna, że sernik na zimno to mój ulubiony deser latem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki na zimno.
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH LUB JOGURTACH z porzeczką
SKŁADNIKI NA SERNIK NA ZIMNO:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego lub jogurtu waniliowego (gęstego)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 200 g owoców (u mnie czarna porzeczka)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 gorącej wody
- 2 łyżeczki zmiksowanych owoców (u mnie porzeczki)
DODATKOWO:
- owoce do dekoracji
- biszkopty okrągłe
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Serek
lub
jogurty
przekładamy
do
dużej
miski
i
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Następnie
miksując
masę
wlewamy
powoli
ostudzoną
żelatynę.
Owoce
(u
mnie
czarna
porzeczka)
miksujemy
blenderem
i
odkładamy
2
łyżeczki
do
warstwy
śmietankowej.
Resztę
miksujemy
z
masą
serową.
Na
dno
tortownicy
o
śr.
24
cm
wykładamy
biszkopty
i
przelewamy
powoli
masę
serową.
Wkładamy
do
lodówki
na
ok.
1-2
godz
do
stężenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
wodzie
i
studzimy.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywno,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę,
cały
czas
miksując.
Na
koniec
masę
łączymy
z
wcześniej
odłożonymi
2
łyżeczkami
zmiksowanych
owoców.
Wykładamy
na
wierzch
sernika
i
układamy
na
wierzchu
owoce.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Hej właśnie robię Pani sernik. Z borówką amerykańską. Jest luty i lepszych owoców nie było :). Jednak z żelatyny po ostudzeniu momentalnie zrobił się glut. A druga do śmietanki już jest twarda. Masakra. Czy te proporcje są dobre? Musiałam dodać wrzątku i wymieszać zeby w ogóle wlać to do masy. Za parę godzin serniczek będzie gotowy
Po prostu za długo Pani przetrzymała żelatynę, wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Witam
A czy robił ktoś z mrożonych owoców?
Wersja z truskawkami na biszkopcie.Miałam co robić na weekend ;d jak tylko pojawią się porzeczki na pewno będzie kolejny serniczek. Pozdrawiam.
Spróbuję zrobić z trochę chudszą śmietaną. Ciekawe, czy wyjdzie…