Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

8 lipca, 2015

Błyskawiczny sernik na zimno z serków homogenizowanych lub na jogurtach. Niezwykle pyszny z dodatkiem owoców, u mnie akurat z dodatkiem czarnej porzeczki, ale mogą być dowolne owoce.

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych jest bardzo lekki, delikatny i doskonały latem. Dodatek bitej śmietany, która jest delikatna jak chmurka idealnie współgra z sernikiem i jest świetnym akcentem z dodatkiem owoców w środku i na wierzchu.

Sernik na zimno jest naprawdę błyskawiczny i nie trzeba tutaj wielkich umiejętności kulinarnych. Pamiętaj jedynie o tym, aby żelatyna nie była ciepła podczas wlewania jej do mas, ponieważ powstaną grudki, których później ciężko się pozbyć.

Sernik na zimno jest dosyć słodki z lekko kwaśną nutą porzeczkową, która nadaje mu świeżości i przez co nie jest mdły. Jeśli akurat nie lubisz porzeczek możesz  innych owoców letnich.

REKLAMA:

Do sernika na zimno najlepszy jest dosyć gęsty, waniliowy serek homogenizowany lub jogurt. Jeśli takiego nie masz akurat w sklepie użyj rzadszego, ale zwiększ ilość żelatyny, aby dobrze ściąć masę.

Muszę przyznać, że ten sernik na zimno z serków homogenizowanych jest jednym z moich ulubionych przepisów.

Delikatny, owocowy i do tego szybki w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki na zimno.

sernik na zimno z serków homogenizowanych lub jogurtach

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

REKLAMA:

SKŁADNIKI NA SERNIK NA ZIMNO:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego lub jogurtu waniliowego (gęstego)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 200 g owoców (u mnie czarna porzeczka)

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 gorącej wody
  • 2 łyżeczki zmiksowanych owoców (u mnie porzeczki)

DODATKOWO:

  • owoce do dekoracji
  • biszkopty okrągłe

PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek lub jogurty przekładamy do dużej miski i dodajemy przesiany cukier puder. Następnie miksując masę wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Owoce (u mnie czarna porzeczka) miksujemy blenderem i odkładamy 2 łyżeczki do warstwy śmietankowej. Resztę miksujemy z masą serową.

Na dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkopty i przelewamy powoli masę serową. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz do stężenia.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Na koniec masę łączymy z wcześniej odłożonymi 2 łyżeczkami zmiksowanych owoców. Wykładamy na wierzch sernika i układamy na wierzchu owoce. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

sernik na zimno z serków homogenizowanych lub jogurtach sernik na zimno z serków homogenizowanych lub jogurtach

sernik na zimno z serków homogenizowanych lub jogurtach sernik na zimno z serków homogenizowanych lub jogurtach

Dołącz do dyskusji

  1. Hej właśnie robię Pani sernik. Z borówką amerykańską. Jest luty i lepszych owoców nie było :). Jednak z żelatyny po ostudzeniu momentalnie zrobił się glut. A druga do śmietanki już jest twarda. Masakra. Czy te proporcje są dobre? Musiałam dodać wrzątku i wymieszać zeby w ogóle wlać to do masy. Za parę godzin serniczek będzie gotowy

    1. aneta Autor says:

      Po prostu za długo Pani przetrzymała żelatynę, wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

  2. Witam

    A czy robił ktoś z mrożonych owoców?

  3. Natalia L. says:

    Wersja z truskawkami na biszkopcie.Miałam co robić na weekend ;d jak tylko pojawią się porzeczki na pewno będzie kolejny serniczek. Pozdrawiam.

  4. Spróbuję zrobić z trochę chudszą śmietaną. Ciekawe, czy wyjdzie…

  5. Aleksandra D. says:

    Moja wersja z malinami

    1. Ilovebake says:

      slicznie wyszedl sernik a z malinami musi byc oblednie dobry :)

  6. Jolanta S. says:

    Przepiękny, uwielbiam sernik z czarna porzeczką … w tym roku jednak wszystkie czarne porzeczki poszły w sok … ale można w końcu kupić jeszcze na straganie:)

    1. Ilovebake says:

      Dokladnie u mnie pelno ich teraz na straganach :)

  7. dzisiaj robię! :D biegnę tylko po biszkopty, bo zapomniałam ;)

  8. Pięknie wygląda, bardzo mi się ten porzeczkowy kolor podoba :)

  9. Piękny ma kolor, uwielbiam, kiedy ciasto ma fioletowe zabarwienie; ) O smaku nie wspomnę, pewnie jest pyszny;)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki uwielbiam smak tego sernika i bede go robila jeszcze w innych wariantach :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij