Błyskawiczny sernik na zimno z serków homogenizowanych lub na jogurtach. Niezwykle pyszny z dodatkiem owoców, u mnie akurat z dodatkiem czarnej porzeczki, ale mogą być dowolne owoce.
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych jest bardzo lekki, delikatny i doskonały latem. Dodatek bitej śmietany, która jest delikatna jak chmurka idealnie współgra z sernikiem i jest świetnym akcentem z dodatkiem owoców w środku i na wierzchu.
Sernik na zimno jest naprawdę błyskawiczny i nie trzeba tutaj wielkich umiejętności kulinarnych. Pamiętaj jedynie o tym, aby żelatyna nie była ciepła podczas wlewania jej do mas, ponieważ powstaną grudki, których później ciężko się pozbyć.
Sernik na zimno jest dosyć słodki z lekko kwaśną nutą porzeczkową, która nadaje mu świeżości i przez co nie jest mdły. Jeśli akurat nie lubisz porzeczek możesz innych owoców letnich.
Do sernika na zimno najlepszy jest dosyć gęsty, waniliowy serek homogenizowany lub jogurt. Jeśli takiego nie masz akurat w sklepie użyj rzadszego, ale zwiększ ilość żelatyny, aby dobrze ściąć masę.
Muszę przyznać, że ten sernik na zimno z serków homogenizowanych jest jednym z moich ulubionych przepisów.
Delikatny, owocowy i do tego szybki w przygotowaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki na zimno.
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
SKŁADNIKI NA SERNIK NA ZIMNO:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego lub jogurtu waniliowego (gęstego)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 200 g owoców (u mnie czarna porzeczka)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 gorącej wody
- 2 łyżeczki zmiksowanych owoców (u mnie porzeczki)
DODATKOWO:
- owoce do dekoracji
- biszkopty okrągłe
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek lub jogurty przekładamy do dużej miski i dodajemy przesiany cukier puder. Następnie miksując masę wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Owoce (u mnie czarna porzeczka) miksujemy blenderem i odkładamy 2 łyżeczki do warstwy śmietankowej. Resztę miksujemy z masą serową.
Na dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkopty i przelewamy powoli masę serową. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Na koniec masę łączymy z wcześniej odłożonymi 2 łyżeczkami zmiksowanych owoców. Wykładamy na wierzch sernika i układamy na wierzchu owoce. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Hej właśnie robię Pani sernik. Z borówką amerykańską. Jest luty i lepszych owoców nie było :). Jednak z żelatyny po ostudzeniu momentalnie zrobił się glut. A druga do śmietanki już jest twarda. Masakra. Czy te proporcje są dobre? Musiałam dodać wrzątku i wymieszać zeby w ogóle wlać to do masy. Za parę godzin serniczek będzie gotowy
Po prostu za długo Pani przetrzymała żelatynę, wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Witam
A czy robił ktoś z mrożonych owoców?
Wersja z truskawkami na biszkopcie.Miałam co robić na weekend ;d jak tylko pojawią się porzeczki na pewno będzie kolejny serniczek. Pozdrawiam.
Spróbuję zrobić z trochę chudszą śmietaną. Ciekawe, czy wyjdzie…
Moja wersja z malinami
slicznie wyszedl sernik a z malinami musi byc oblednie dobry :)
Przepiękny, uwielbiam sernik z czarna porzeczką … w tym roku jednak wszystkie czarne porzeczki poszły w sok … ale można w końcu kupić jeszcze na straganie:)
Dokladnie u mnie pelno ich teraz na straganach :)
dzisiaj robię! :D biegnę tylko po biszkopty, bo zapomniałam ;)
Pięknie wygląda, bardzo mi się ten porzeczkowy kolor podoba :)
Piękny ma kolor, uwielbiam, kiedy ciasto ma fioletowe zabarwienie; ) O smaku nie wspomnę, pewnie jest pyszny;)
Dzięki uwielbiam smak tego sernika i bede go robila jeszcze w innych wariantach :)