Znajdź swój przepis

Pancakes nadziewane nutellą

2 lipca, 2015

Pancakes nadziewane nutellą pokochałam od razu jak tylko je zobaczyłam i spróbowałam. Pomiędzy dwoma plackami pancakes zatopiona jest pokaźna ilość nutelli, która zaraz po zrobieniu jeszcze ciepła wylewa się. Pancakes przypominają trochę kanapki lub tosty. Przepis na pancakes z nutellą okazał się nie tylko przepyszny, ale także przy odrobinie cierpliwości całkiem prosty. Najlepiej smakują ciepłe z pysznymi letnimi owocami lub bitą śmietaną.

W przypadku tego przepisu trzeba pamiętać o kilku zasadach: pancakes powinny być większe od zamrożonego kawałka nutelli i nie powinny być bardzo grube, ponieważ środek może być wtedy surowy. Pancakes powinien być 1-2 cm większy od kawałka nutelli inaczej zacznie Nam wyciekać. Druga warstwa ciasta pancakes nie powinna być duża tak, aby pokryć jedynie nutellę. Pancakes szybko przewracamy, ponieważ nutella szybko topnieje i chodzi o jak najszybsze zapieczenie góry. Smażymy zawsze na średnio rozgrzanej patelni, za gorąca może spowodować szybkie usmażenie skórki, a środek może być surowy.

Dlaczego  nutellę zamrażamy? po pierwsze, aby nie wyciekała podczas smażenia, a po drugie chodzi o nakładanie. Zamrożoną można nałożyć na podsmażony pancakes, w przypadku kremu jest to raczej niewykonalne.

Chociaż nie jestem wielką fanką nutelli i słoik spokojnie może stać dopóki nie wykorzystam go w jakimś przepisie, muszę przyznać, że przed tymi plackami nie mogłam się powstrzymać.

REKLAMA:

Wyglądają niesamowicie, smakują jeszcze lepiej i dodatkowo spokojnie można najeść się jednym. Pancakes nadziewane nutellą to fantastyczny sposób na urozmaicenie codziennych placków lub na specjalne okazje. Doskonałe latem, gdy mamy dostęp do świeżych owoców.

Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść nutelli możesz dokładnie tak samo postąpić z np. gęstym musem owocowym, dżemem lub innym kremem. Zamrażamy w ten sam sposób i smażymy.

Inspiracja: recipetineats

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, pancakes i racuchy.

pancakes z nutella

PANCAKES NADZIEWANE NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA PANCAKES:

REKLAMA:

ILOŚĆ: ok. 8 dużych pancakes

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 8 łyżek nutelli
  • owoce
  • olej lub masło do smażenia

Na papierze do pieczenia wykładamy po łyżce nutelli w odstępach od siebie. Lekko je rozsmarowujemy tworząc okrąg o wym. 6 cm. Wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po schłodzeniu wycinam kwadraty z nutella i trzymam je w zamrażarce do czasu użycia, ponieważ szybko miękną.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, cukier, sól oraz ekstrakt. Szybko mieszam trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej dosyć gęstej konsystencji. Patelnię smarujemy płatkiem nasączonym olejem i rozgrzewam na niewielkim ogniu. Wylewam łyżkę surowego ciasta i lekko tworzę placek o śr. około 8 cm. Jak tylko na placku pojawią się pęcherzyki i będzie zarumieniony od spodu szybko kładziemy schłodzoną nutellę na środek. Przykrywamy kolejną łyżką ciasta tak, aby zasłoniła nutellę i szybko przewracamy placek na drugą stronę. Zapiekamy, aż będzie złocisty. Postępujemy tak samo z pozostałymi plackami. Podajemy z owocami lub samodzielnie.

pancakes z nutella pancakes z nutella

pancakes z nutella pancakes z nutella przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Słodkie szaleństwo… chyba sie skuszę :)

  2. One wyglądają idealnie. Lece do kuchni! <3

  3. Jolanta S. says:

    Moje dzieci byłyby zachwycone:)

  4. robię je!! :D

  5. marzena says:

    Ale wspaniałe. Aż ślinka cieknie…pyszności :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij