Pyszne i proste ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Do tej wersji użyłam czarnych porzeczek i połączyłam je razem z budyniem. Efekt jest niesamowicie smaczny i możesz użyć dowolnych owoców, które nie są mocno wodniste. Wariantów tego ciasta może być naprawdę dużo i zależy od Twojego gustu. Ciasto ucierane z owocami to idealny wariant na lato, kiedy mamy ich całą masę i warto z nich wtedy korzystać.
Ciasto ucierane, owoce, budyń, kruszonka i mamy najlepszy przepis na ciasto, które jest niesamowite w smaku i mało skomplikowane. Każdy spokojnie poradzi sobie z nim.
Ciasto ucierane z tego przepisu wychodzi naprawdę delikatne i bardzo lekkie, duża zasługa dobrze zmiksowanego masła z cukrem oraz jajek. Czarne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim smakiem ciasta. Wybierając owoce warto wybierać te lekko kwaśne zyskamy bardziej ciekawe w smaku ciasto i nie mdłe.
Ciasto piekłam ok. 1 godz, wierzch musi być lekko zarumieniony i staraj się nie otwierać piekarnika jeśli nie ma takiej potrzeby.
Według mnie najlepiej smakuje po nocy w lodówce, kiedy ciasto przejdzie smakiem i stężeje budyń. Ciasto ucierane może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie straci dużo ze swojej świeżości. Przechowuj je w lodówce, okryte folią np. aluminiową.
Dla osób, które oczekują pysznego, szybkiego wypieku z owocami bez zbędnych komplikacji polecam właśnie przepis na te ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Według mnie jest najlepsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI, KRUSZONKĄ I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE:
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g masła
- 200 g mąki tortowej
- 60 g cukru
DODATKOWO:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 4 łyżki cukru
- ok. 400 g owoców (u mnie czarne porzeczki)
400
ml
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrem,
resztę
mleka
mieszamy
z
proszkiem
budyniowym.
Gorące
mleko
zestawiamy
z
ognia
i
cały
czas
mieszając
wlewamy
pozostałe
mleko.
Ponownie
podgrzewamy,
aż
budyń
będzie
mocno
gęsty.
Owijamy
folią
i
odstawiamy.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Masło
miksujemy
na
tzw.
puch
razem
z
cukrami
oraz
szczyptą
soli.
Następnie
dodajemy
stopniowo
jajka,
po
każdym
miksujemy
na
najwyższych
obrotach
miksera
przez
ok.
30
sek.
Dodajemy
w
kilku
partiach
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Formę
o
wym.
24
x
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
rozprowadzamy
równomiernie
ciasto.
Układamy
owoce
(umyte
i
osuszone),
wykładamy
budyń.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
łączymy
dłońmi,
aż
powstaną
grudki.
Oprószamy
ciasto
kruszonką
i
wkładamy
do
piekarnika.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
1
godz
do
lekkiego
zarumienia
wierzchu.
Ciasto
oprószamy
cukrem
pudrem,
najlepsze
po
kilku
godzinach
w
lodówce.
Komentarze