Pyszne i proste ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Do tej wersji użyłam czarnych porzeczek i połączyłam je razem z budyniem. Efekt jest niesamowicie smaczny i możesz użyć dowolnych owoców, które nie są mocno wodniste. Wariantów tego ciasta może być naprawdę dużo i zależy od Twojego gustu. Ciasto ucierane z owocami to idealny wariant na lato, kiedy mamy ich całą masę i warto z nich wtedy korzystać.
Ciasto ucierane, owoce, budyń, kruszonka i mamy najlepszy przepis na ciasto, które jest niesamowite w smaku i mało skomplikowane. Każdy spokojnie poradzi sobie z nim.
Ciasto ucierane z tego przepisu wychodzi naprawdę delikatne i bardzo lekkie, duża zasługa dobrze zmiksowanego masła z cukrem oraz jajek. Czarne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim smakiem ciasta. Wybierając owoce warto wybierać te lekko kwaśne zyskamy bardziej ciekawe w smaku ciasto i nie mdłe.
Ciasto piekłam ok. 1 godz, wierzch musi być lekko zarumieniony i staraj się nie otwierać piekarnika jeśli nie ma takiej potrzeby.
Według mnie najlepiej smakuje po nocy w lodówce, kiedy ciasto przejdzie smakiem i stężeje budyń. Ciasto ucierane może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie straci dużo ze swojej świeżości. Przechowuj je w lodówce, okryte folią np. aluminiową.
Dla osób, które oczekują pysznego, szybkiego wypieku z owocami bez zbędnych komplikacji polecam właśnie przepis na te ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Według mnie jest najlepsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI, KRUSZONKĄ I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE:
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g masła
- 200 g mąki tortowej
- 60 g cukru
DODATKOWO:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 4 łyżki cukru
- ok. 400 g owoców (u mnie czarne porzeczki)
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gorące mleko zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy pozostałe mleko. Ponownie podgrzewamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło miksujemy na tzw. puch razem z cukrami oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 30 sek. Dodajemy w kilku partiach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie ciasto. Układamy owoce (umyte i osuszone), wykładamy budyń.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do lekkiego zarumienia wierzchu. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, najlepsze po kilku godzinach w lodówce.
Mam mrożone owoce. Lepiej wcześniej je rozmrozić?
Nie ma takiej potrzeby :)