Znajdź swój przepis

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

30 czerwca, 2015

Pyszne i proste ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Do tej wersji użyłam czarnych porzeczek i połączyłam je razem z budyniem. Efekt jest niesamowicie smaczny i możesz użyć dowolnych owoców, które nie są mocno wodniste. Wariantów tego ciasta może być naprawdę dużo i zależy od Twojego gustu. Ciasto ucierane z owocami to idealny wariant na lato, kiedy mamy ich całą masę i warto z nich wtedy korzystać.

Ciasto ucierane, owoce, budyń, kruszonka i mamy najlepszy przepis na ciasto, które jest niesamowite w smaku i mało skomplikowane. Każdy spokojnie poradzi sobie z nim.

Ciasto ucierane z tego przepisu wychodzi naprawdę delikatne i bardzo lekkie, duża zasługa dobrze zmiksowanego masła z cukrem oraz jajek. Czarne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim smakiem ciasta. Wybierając owoce warto wybierać te lekko kwaśne zyskamy bardziej ciekawe w smaku ciasto i nie mdłe.

Ciasto piekłam ok. 1 godz, wierzch musi być lekko zarumieniony i staraj się nie otwierać piekarnika jeśli nie ma takiej potrzeby.

REKLAMA:

Według mnie najlepiej smakuje po nocy w lodówce, kiedy ciasto przejdzie smakiem i stężeje budyń. Ciasto ucierane może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie straci dużo ze swojej świeżości. Przechowuj je w lodówce, okryte folią np. aluminiową.

Dla osób, które oczekują pysznego, szybkiego wypieku z owocami bez zbędnych komplikacji polecam właśnie przepis na te ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Według mnie jest najlepsze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

ciasto ucierane z owocami i kruszonką

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI, KRUSZONKĄ I BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE:

  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

REKLAMA:
  • 100 g masła
  • 200 g mąki tortowej
  • 60 g cukru

DODATKOWO:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 400 g owoców (u mnie czarne porzeczki)

400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gorące mleko zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy pozostałe mleko. Ponownie podgrzewamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło miksujemy na tzw. puch razem z cukrami oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 30 sek. Dodajemy w kilku partiach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie ciasto. Układamy owoce (umyte i osuszone), wykładamy budyń.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do lekkiego zarumienia wierzchu. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, najlepsze po kilku godzinach w lodówce.

ciasto ucierane z owocami i kruszonką ciasto ucierane z owocami i kruszonką

   ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszoną-4  ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Dołącz do dyskusji

  1. Mam mrożone owoce. Lepiej wcześniej je rozmrozić?

    1. Nie ma takiej potrzeby :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij