Jesienne ciasto cynamonowe z jabłkami, orzechami i przepysznym kremem śmietankowym z nutą kokosu. Treściwe, wilgotne z mnóstwem dodatków. Doskonałe na jesienne chłody do ciepłej herbaty.
Ciasto łączy dosyć ciężkie ciasto o intensywnym smaku i aromacie z cudownym kremem o leciutkiej konsystencji. Przepyszny kontrast smaków i konsystencji.
Do ciasta dodałam mieszankę orzechów włoskich, migdałów oraz laskowych. Jabłka o kwaśnym smaku pokroiłam w niedużą kosteczkę. Zamiennie zamiast jabłek możesz dodać np. pokrojonego na kawałeczki ananasa, który fajnie podkreśli smak wiórków kokosowych.
Ciasto cynamonowe wykonasz w kilka chwil, przepis jest bardzo prosty i nie sprawia problemów.
Słodkie, aromatycznie z mnóstwem dodatków i pysznym kremem śmietankowym. Polecam wypróbować w jesienne wieczory.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka orzechów np. laskowych, włoskich, migdałów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem oraz cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli wlewamy olej cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum do dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy za pomocą dużej łyżki z orzechami i jabłkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek razem miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Krem wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy je wiórkami kokosowymi.
Hej dziewczyny! uwielbiam piec… szczególnie eksperymentować ze słodkościami. Kto mógłby podpowiedzieć mi jaka marka + typ piekarnika sprawdzi się najlepiej. Pozdrawiam Jagodzianka :D
Uwielbiam tego typu ciasta <3 Łatwe w przygotowaniu i doskonały efekt. Szczególnie dobrze się sprawdzają na jesienno-zimowe wieczory do kawki ;)
Ciasto wygląda prosto i niepozornie, ale zapewne po zasmakowaniu czeka na nas niespodzianka smakowa. Cynamon jest charakterystycznym składnikiem, więc można się pogrążyć w tej przyjemności. Myślę, że nie ma jak go zepsuć pod względem złego przygotowania, w sam raz dla mniej doświadczonych cukierników :)
Zobaczymy, czy stanie się to ciasto moim ulubionym :)
Hej!
Mam dwa pytania – nie mam maki tortowej i musze dodac zwykla – jak sie to odbije na ciescie?
Serek smietankowy to jaki? Moze byc Philadelphia? Mascarpone?
Dzieki!
Anita