Szarlotka sypana jeden z najprostszych przepisów bez miksowania z mnóstwem jabłek. Składniki mieszamy, sypiemy warstwy i przekładamy jabłkami. Przepyszna, szybka i łatwa w wykonaniu. Idealna na jesienne chłody.
Ciasto wymaga jedynie wymieszania kilku składników bez użycia miksera. Masło musimy wcześniej dobrze schłodzić, aby dało się zetrzeć na tarce.
Jabłka do szarlotki najlepiej jeśli będą kwaśne. można użyć np. szara reneta. Kwaśne jabłka fajnie kontrastują ze słodkim smakiem ciasta i sprawiają, że nie jest mdłe.
Szarlotkę sypaną możesz podawać z gałką lodów waniliowych, polaną śmietanką kremówką lub gorącą czekoladą. Ja uwielbiam szarlotki prosto z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.
Idealny przepis dla osób, które nie mają doświadczenia w kuchni, a chcą wyczarować pyszny deser. Przepis nie wymaga dużo pracy, przygotujesz ją w mgnieniu oka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 200 g kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1200 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło wkładamy do zamrażarki na 1 godz.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę, cukry i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy. Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Suche składniki dzielimy na trzy części. Jedną część sypiemy na spód tortownicy, następnie 1/3 wiórków z masła oraz 1/2 jabłek. Ponownie suche składniki, masło i jabłka. Na koniec obsypujemy ostatnią częścią suchych składników oraz wiórkami masła. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do zarumienienia wierzchu. Oprószamy cukrem po upieczeniu.
To zdecydowanie jest ciasto, jakie powinno być w każdym domu. A tyle jego wersji, że nie powinno się znudzić. Jeszcze nigdy nie wyszło takie cudo, jak pokazywane są na zdjęciach, jednak smakiem, mam nadzieję, że dorównuje.Widziałam jeszcze inne ciekawe pomysły. Będę częściej z nich korzystać ;)
Dzięki wielkie :)
Moja nigdy nie wychodziła taka zgrabna, ale chyba jeszcze nad nia popracuję
Niebo w gębie. Szarlotka czy jabłecznik – różnice subtelne, nie wiem, czy w nazwie, czy w sposobie pieczenia, ale ta tutaj jest naprawdę wspaniała. Jeżeli czuje się smak poprzez zdjęcie, to autor ciasta wykonał naprawdę świetną robotę. Boję się zawsze, że w niej mogą mi wypłynąć jabłka, bo to dosyć delikatne ciasto i wymaga dobrych proporcji.
Wspaniały i prosty przepis w sam raz na moje możliwości. Jak patrze na zdjęcia to aż pachnie domem ???????????? proszę napisać jakie wymiary blachy lub tortownicy będą odpowiednie ???????????? serdecznie pozdrawiam i dziękuję ????????????
Ja piekłam w tortownicy o śr. 24 cm :)