Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z bananami

15 marca, 2023

Ciasto czekoladowe z bananami to błyskawiczny wypiek z dużą ilością kakao, który przygotujesz z przejrzałych bananów.

Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe z dużą ilością rozdrobnionych bananów i pysznymi kropelkami czekoladowymi na wierzchu.

Długo zachowuje swoją świeżość i idealnie sprawdzi się, aby wykorzystać banany, które zrobiły się już mocno dojrzałe i miękkie.

Do przygotowania ciasta właściwie nie musisz używać miksera, możesz użyć trzepaczki i łyżki do wymieszania składników. Im ciasto mniej mieszane, tym konsystencja będzie lepsza i delikatniejsza. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec lub.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHLEBEK BANANOWY

BANANOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE

ciasto czekoladowe z bananami

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

SKŁADNIKI:

  • 100 g roztopionego masła
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
  • 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki greckiego jogurtu lub kwaśnej śmietany 12%
  • 1 i 1/3 szklanki rozdrobnionych bananów
  • 1 i 1/4 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Keksówkę o wymiarach ok. 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Masło miksujemy razem z cukrem, jajkami, ekstraktem i solą na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy banany oraz jogurt i chwilkę mieszamy. Wsypujemy przesiane składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia. Wykładamy do formy, obsypujemy wierzch czekoladą i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto czekoladowe z bananami
ciasto czekoladowe z bananami

Dołącz do dyskusji

  1. marianna says:

    Idealne! Zrobiłam z 3 dużych bananów, a z braku jogurtu greckiego dodałam śmietanę 18%. Wilgotne, odpowiednio kakaowe, chrupiące na wierzchu. Dziękuję!

  2. anuleczka says:

    Jakie kakao? słodkie czy gorzkie?

    1. Zwykłe kakao np. Decomorreno

  3. To jest 11/3 czy 1 i 1/3. Mało czytelne🙄. Łatwiej byłoby w gramach.

  4. Bez jajek ???

    1. Jajka sa w przepisie :)

  5. Katarzyna says:

    1 1/3 szklanki rozdrobnionych bananów to ile sztuk bananów?

    1. ok. 3 duże lub 4 małe

  6. 1 1/3 szklanki rozdrobnionych bananów tzn ile sztuk bananów jest potrzebne na taką ilość? ;)

    1. Ok. 3 duze lub 4 mniejsze

  7. Ile jedna szklanka ma gramów, ewentualnie mililitrów?

    1. U mnie szklanka ma 170 g mąki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x