Znajdź swój przepis

Babka marchewkowa

17 marca, 2023

Babka marchewkowa z lukrem o puszystej, lekkiej konsystencji i pięknym pomarańczowym kolorze. Wilgotna, pyszna z nutką pomarańczy i mielonych migdałów.

Babkę możesz również wykonać w keksówce lub tortownicy. Świetnie smakuje polana lukrem z dodatkiem pomarańczy lub cytryny. Jeśli nie przepadasz za lukrem możesz zastąpić polewą z białej czekolady.

Babka zawiera w przepisie zmielone migdały, które możesz zastąpić mąką tortową.

Uwielbiam ten przepis nie tylko za prosty przepis i szybkość przygotowania, ale babka ma cudowny kolor pomarańczowy. Jest idealnie wilgotna, nie za ciężką i puszysta. Długo zachowuje swoją świeżość i możesz wykonać ją nawet na 2 – 3 dni przed świętami.

Wiosenna propozycja idealna na świąteczny stół wielkanocny.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPIS NA BABKI:

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA

BABKA PIASKOWA

BABKA CYTRYNOWA ZE ŚMIETANĄ

babka-marchewkowa

BABKA MARCHEWKOWA

SKŁADNIKI:

  • 300 g marchewki (nieobranej)
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów np. płatków migdałowych
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 – 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy ze zmielonymi migdałami i solą.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę ok. 8 – 10 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy niewielkim strumieniem olej, skórkę oraz sok z pomarańczy. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wrzucamy startą marchewkę i mieszamy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i wyciągamy dopiero, aż będzie całkowicie wystudzona.
Cukier puder przesiewamy do miseczki i wlewamy sok z pomarańczy oraz wodę. Mieszamy, aż powstanie lekko płynny lukier. Polewamy wierzch babki i dekorujemy np. płatkami migdałowymi.

babka-marchewkowa
babka-marchewkowa

Dołącz do dyskusji

  1. AleksandraH says:

    Cudowne ciasto, niesamowicie wilgotne.. jestem zachwycona! Korzystam z Pani bloga od wielu wielu lat, i nigdy się nie zawiodłam, jednak pierwszy raz postanowiłam dodać komentarz, bo dawno tak nie urzekło mnie ciasto ❤️
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Pieczemy z termoobiegiem czy gora-dół?🤗

  3. Kuchareczka says:

    Jakiej średnicy powinna być formą na babkę?

  4. A czy mąkę tortowa można zastąpić mąką migdałową?

    1. Można zrobić pół na pół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x