Babka marchewkowa z lukrem o puszystej, lekkiej konsystencji i pięknym pomarańczowym kolorze. Wilgotna, pyszna z nutką pomarańczy i mielonych migdałów.
Babkę możesz również wykonać w keksówce lub tortownicy. Świetnie smakuje polana lukrem z dodatkiem pomarańczy lub cytryny. Jeśli nie przepadasz za lukrem możesz zastąpić polewą z białej czekolady.
Babka zawiera w przepisie zmielone migdały, które możesz zastąpić mąką tortową.
Uwielbiam ten przepis nie tylko za prosty przepis i szybkość przygotowania, ale babka ma cudowny kolor pomarańczowy. Jest idealnie wilgotna, nie za ciężką i puszysta. Długo zachowuje swoją świeżość i możesz wykonać ją nawet na 2 – 3 dni przed świętami.
Wiosenna propozycja idealna na świąteczny stół wielkanocny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPIS NA BABKI:
BABKA MARCHEWKOWA
SKŁADNIKI:
- 300 g marchewki (nieobranej)
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów np. płatków migdałowych
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 – 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy ze zmielonymi migdałami i solą.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę ok. 8 – 10 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy niewielkim strumieniem olej, skórkę oraz sok z pomarańczy. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wrzucamy startą marchewkę i mieszamy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i wyciągamy dopiero, aż będzie całkowicie wystudzona.
Cukier puder przesiewamy do miseczki i wlewamy sok z pomarańczy oraz wodę. Mieszamy, aż powstanie lekko płynny lukier. Polewamy wierzch babki i dekorujemy np. płatkami migdałowymi.
Cudowne ciasto, niesamowicie wilgotne.. jestem zachwycona! Korzystam z Pani bloga od wielu wielu lat, i nigdy się nie zawiodłam, jednak pierwszy raz postanowiłam dodać komentarz, bo dawno tak nie urzekło mnie ciasto ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Pieczemy z termoobiegiem czy gora-dół?🤗
Góra-dół
Jakiej średnicy powinna być formą na babkę?
Ok. 24 cm :)
A czy mąkę tortowa można zastąpić mąką migdałową?
Można zrobić pół na pół :)