Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z zielonym mchem

19 marca, 2023

Ciasto czekoladowe z zielonym mchem i kremem śmietankowym. Przepyszne, lekki ciasto wiosenne idealne na Wielkanoc lub inne święta.

Do ciasta czekoladowego zamiast tłuszczu użyłam Majonezu Kieleckiego, który świetnie nadaje się nie tylko do potraw słonych, ale także sprawdzi się do słodkich wypieków. Nie ma czemu się dziwić, ponieważ zawiera olej i żółtka.

Majonez nie tylko doskonale nawilża ciasto, ale także podkreśla smak.

Ciasto szpinakowe ma cudowny, soczysty kolor zielony. Jest lekkie, wilgotne z dużą ilością zmiksowanych liści szpinaku.

Krem to połączenie dobrze znane, czyli śmietanka z mascarpone. Delikatny, kremowy i łatwy w przygotowaniu.

Ciasto po przekrojeniu prezentuje się bardzo okazale i nawiązuje do wiosennym klimatów. Na wierzch można dodać pokrojone świeże truskawki lub udekorować borówkami.

ciasto czekoladowe z zielonym mchem

CIASTO CZEKOLADOWE Z ZIELONYM MCHEM

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka Majonezu Kieleckiego
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy

CIASTO SZPINAKOWE

  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny

KREM ŚMIETANKOWY

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Jajka razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce majonez. W kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z naparem z kawy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy na puree. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 8 – 10 minut. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej, dodajemy puree ze szpinaku oraz skórkę z cytryny. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Wykładamy do identycznej formy jak ciasto czekoladowe wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch ciasta i tworzymy z niego zieloną „kruszonkę”.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Blat ciasta czekoladowego układamy na dnie formy, smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 1/3 kremu. Następnie ciasto szpinakowe, krem, ciasto czekoladowe. Ostatnia część kremu i wierzch z pokruszonego ciasta szpinakowego. Gotowe wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Post sponsorowany

ciasto czekoladowe z zielonym mchem
ciasto czekoladowe z zielonym mchem

Dołącz do dyskusji

  1. Hej heh hej says:

    Czuć kawę w tym tym cieście? Można zamiast tego dać herbatę? I co zamiast majonezu, może być Masło? Proporcja masła taka sama jak majonezu?

    1. Majonezu nie czuć :) Kawę można zastąpić Inką :)

  2. Czy dałoby radę zrobić z tego tort? Jakie proporcje wziąć żeby zrobić w tortownicy?

    1. W zależności jak duża jest tortownica i jak wysoki ma być tort np. o średnicy 24 cm trzeba zmniejszyć składniki tak o 1/3 :)

  3. Czym można zastąpić majonez?

    1. W tym przepisie bym nie zastępowała, ale można zamiennie zrobić z masłem :)

  4. Ciasto przepyszne! Łatwe, szybkie i proste w wykonaniu, składniki łatwodostepne, a smak – niebianski! Wilgotne ciasto szpinakowe idealnie współgra z kremem śmietankowym, już nawet nie piszę o tym cieście czekoladowym bo to poezja, a jeszcze dodatek kwasnego dżemu – idealne ciacho. Polecam gorąco bo myślę że na długo zagości na moim stole. ;)))

  5. Czym można zastąpić napar z kawy? Albo czy można go zupełnie pominąć?

    1. Można zastąpić kawą zbożową :)

  6. Ciasto pyszne, polecam.

  7. Ciasto wygląda przepysznie ale nie mogę uwierzyc że ten majonez to tu na poważnie. Naprawdę szklanka do ciasta czy to jakiś zarcik?

    1. Tak, ale majonezu nie czuć :)

    2. Nie wyczuwalny jest majonez. Ciasto jest przepyszne 😋wracam do tego przepisu poraz kolejny

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x