Kruche ciasto z borówkami to najszybsze i najprostsze ciasto do zrobienia. Warstwa ciasta kruchego i pomiędzy nim soczyste owoce.
Przepis jest bardzo prosty i każda nawet początkująca osoba poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy z ciasta przygotować kruszonkę i podpiec spód. Dalej wykładamy borówki oraz resztę ciasta i hop do piekarnika.
Ciasto w smaku przypomina jagodziankę z dużą ilością kruszonki. Przepyszne, lekkie i tak proste.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI
KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 zimne żółtka
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA BORÓWKOWA
- ok. 400 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na dno tortownicy wykładamy 2/3 ciasta i dociskamy. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warstwę owocową. Borówki myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz mąką. Wykładamy na podpieczony spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy dalej w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z bitą śmietaną lub gałką lodów śmietankowych.
Czy zamiast mąki tortowej mogę użyć krupczatki?
Tak, ale wtedy będzie jeszcze bardziej kruche i mogą kawałki ciasta się rozpadać :)
Można borówki zastąpić brzoskwiniami?
Tak, tylko nie dodajemy takich mięciutkich brzoskwiń. Najlepiej lekko twarde :)
Czy owoce mogą być mrożone ?
Tak :)
Czy pieczemy w termoobiegu czy góra dół?
Co Pani sądzi o dodaniu mascarpone do borówek?
Pieczemy góra – dół :) Nie dodawałabym mascarpone, ewentualnie po upieczeniu na wierzch :)