Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z borówkami

11 lipca, 2024

Kruche ciasto z borówkami to najszybsze i najprostsze ciasto do zrobienia. Warstwa ciasta kruchego i pomiędzy nim soczyste owoce.

Przepis jest bardzo prosty i każda nawet początkująca osoba poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy z ciasta przygotować kruszonkę i podpiec spód. Dalej wykładamy borówki oraz resztę ciasta i hop do piekarnika.

Ciasto w smaku przypomina jagodziankę z dużą ilością kruszonki. Przepyszne, lekkie i tak proste.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA Z BORÓWKAMI

REKLAMA:

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BORÓWKAMI

CIASTO Z BORÓWKAMI

ciasto z borówkami

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 zimne żółtka
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli

WARSTWA BORÓWKOWA

REKLAMA:
  • ok. 400 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na dno tortownicy wykładamy 2/3 ciasta i dociskamy. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy warstwę owocową. Borówki myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz mąką. Wykładamy na podpieczony spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy dalej w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z bitą śmietaną lub gałką lodów śmietankowych.

ciasto z borówkami
ciasto z borówkami
ciasto z borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast mąki tortowej mogę użyć krupczatki?

    1. Tak, ale wtedy będzie jeszcze bardziej kruche i mogą kawałki ciasta się rozpadać :)

  2. Można borówki zastąpić brzoskwiniami?

    1. Tak, tylko nie dodajemy takich mięciutkich brzoskwiń. Najlepiej lekko twarde :)

  3. Czy owoce mogą być mrożone ?

  4. Karolina says:

    Czy pieczemy w termoobiegu czy góra dół?
    Co Pani sądzi o dodaniu mascarpone do borówek?

    1. Pieczemy góra – dół :) Nie dodawałabym mascarpone, ewentualnie po upieczeniu na wierzch :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij