Ciastka czekoladowe z orzechami i kropelkami czekoladowymi typu brownie. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Mocno czekoladowe ciasteczka z dużą ilością kakao.
Przepysznie smakują z chrupiącymi orzechami włoskimi i kropelkami czekolady na wierzchu.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku ok. 1 tydzień.
CIASTKA CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 18 – 20 sztuk
- 225 g gorzkiej czekolady
- 125 g mąki tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła o temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub esencji
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając lub w kąpieli wodnej, zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem przez 2 – 3 minuty, następnie dodajemy jajka, ekstrakt i sól. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy płynną czekoladę. Następnie wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i formujemy lekko zwilżonymi wodą dłońmi kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Układamy w sporych odstępach od siebie i nieco spłaszczamy każdą kulkę. Wkładamy do każdej kilka posiekanych orzechów i kropelek. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 12 – 14 minut, aż będą popękane.